Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji přibylo za poslední týden 47 případů covidu-19, od začátku pandemie zde testy odhalily 253 diagnostikovaných

26. 06. 2020 | 12:56

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji přibylo za poslední týden 47 potvrzených případů onemocnění covidem-19. Od začátku pandemie tak testy v kraji odhalily 253 případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví (MZCR). Většina lidí už se z nemoci vyléčila, podle informací z Krajské hygienické stanice v Liberci (KHS) se aktuálně z nemoci léčí 50 lidí. Na Liberecku je 42 nemocných, pět lidí se léčí na Semilsku, dva na Jablonecku a jeden na Českolipsku.

Krajská hygienická stanice eviduje dnes odpoledne 250 nakažených, o jednoho víc než ve čtvrtek. Podle ředitele krajské hygienické stanice Vladimíra Valenty další nakažení sice mohou mít trvalé bydliště v Libereckém kraji, ale nežijí v něm. Od minulého týdne nařídili hygienici testování více než 560 lidí, celkem jich tak od začátku pandemie nechali otestovat 10.661. Z nařízení hygieniků je aktuálně deset lidí v karanténě, dalším 194 ji nařídili praktičtí lékaři.

Ohniskem nákazy je v Libereckém kraji výrobce plastových součástí pro automobilový průmysl Magna Exteriors (Bohemia), který s 1800 pracovníky patří k největším zaměstnavatelům v Liberci. První případ tam testy odhalily minulý čtvrtek. V současné době má Magna 25 nakažených, devět jsou kmenoví zaměstnanci a 16 pracovníků je z externích agentur, které dodávají lidi i do dalších podniků v liberecké průmyslové zóně. Žijí na ubytovnách. "Všichni nakažení jsou z jednoho pracoviště," uvedl personální manažer společnosti Jan Záruba. Průběh onemocnění u nakažených je lehký, a zatím nevyžadoval hospitalizaci.

V Česku dosud potvrdily testy onemocnění u 10.870 lidí, za čtvrtek přibylo dalších 93 případů. Nejvíc nakažených v přepočtu na obyvatele odhalily za poslední týden testy na Karvinsku, Liberecku a Frýdecko-Místecku. Z covidu-19 se dosud v zemi uzdravilo 7633 lidí, přes 70 procent potvrzených případů. Komplikacím spojeným s nákazou podlehlo od začátku epidemie v Česku 345 lidí.

čtk