Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji se situace zlepšila, stav bdělosti zbyl na třech tocích. Vyhráno ale není, přes den se čeká zhoršení kvůli silnému dešti

15. 09. 2024 | 6:24

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji v noci pršelo jen slabě a hladiny toků se většinou vrátily do normálu. Na prvním stupni byly ráno v 7:30 Jizera na Semilsku, Kamenice v Plavech na Jablonecku a potok Jeřice v Mníšku na Liberecku, vyplývá z údajů na webu Povodí Labe. Přes den se ale čeká zhoršení, silně pršet by mělo především na severní straně Jizerských hor.

Vaksemily3
Foto: Artur Irma

AKTUALIZACE:

V Libereckém kraji jsou opět na třetím povodňovém stupni Smědá na Frýdlantsku a Jizera na Semilsku. Hladiny by se ale neměly dostat výš než v sobotu.

"To znamená, že nejvíc zatížená bude Smědá a částečně Jeřice a Lužická Nisa," uvedl v sobotu hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Toky by měly kulminovat v noci z neděle na pondělí.

Nejvíc za předchozí dva dny napršelo v kraji na horách, na Smědavě v Jizerských horách a na Dvoračkách v Krkonoších to je k dnešnímu ránu už přes 250 milimetrů. Podle předpovědi by dnes v Jizerských horách a Krkonoších mělo napršet dalších 50 až 80 milimetrů.

Problémy působil v předchozích dnech i silný vítr, kvůli popadaným stromům byly neprůjezdné některé železniční tratě či uzavřené silnice a omezené jsou i dodávky elektřiny. Pro Českolipsko, Jablonecko a Semilsko kvůli velkému množství poruch na vedení vyhlásila v sobotu večer společnost ČEZ Distribuce kalamitní stav, bez proudu bylo dnes ráno v kraji zhruba 16.500 domácností. "Sice se daří některé poruchy odstraňovat, přibývají ale další," uvedla mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Ráno k 8:00 bylo v kraji 19 poruch na vysokém napětí, zasažené jsou Benecko, Jilemnice, Železný Brod, Hodkovice nad Mohelkou nebo Český Dub.

Foto: Artur Irma

Hasiči měli v kraji za dva předchozí dny zhruba 630 výjezdů. Z toho 291 za sobotu a ve 273 případech šlo o technickou pomoc. "Kdy se jedná zejména o odstranění stromů po pádu na elektrické vedení, komunikace, budovy," uvedla pro ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Knížková. Kvůli počasí nejezdí vlaky mezi Tanvaldem a Železným Brodem na Jablonecku. Správa železnic () odhaduje, že provoz na trati se podaří obnovit až po poledni.

V sobotu byla v kraji nejvážnější situace ve Višňové ve Frýdlantském výběžku, která byla od okolního světa odříznutá od rána do večera. Rozvodněná řeka se dostala do tří domů. "Z jednoho objektu bylo potřeba evakuovat dva lidi," řekl v sobotu ČTK starosta Višňové Michal Scheidl. Nikdo zranění neutrpěl.

Foto Artur Irma

Pro obyvatele v Bílém Potoce, Hejnicích, Libverdě, Raspenavě, Novém Městě, Dolní Řasnici a Krásném Lese ve Frýdlantském výběžku platí doporučení, aby šetřili pitnou vodou z veřejného vodovodu kvůli odstavené úpravně vody v Bílém Potoce. V případě, že dojde pitná voda z vodojemů, bude vodárenská společnost zásobovat tyto obce cisternami.

čtk