Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji za posledních pět let stavbaři dokončili 4580 nových bytů. Nejvíce jich postavili v Liberci, kde už realizují i další projekty

17. 07. 2023 | 5:00

V Libereckém kraji dokončili stavbaři za posledních pět let 4580 nových bytů. Nejvíce se staví v krajském městě Liberci, kde od roku 2018 dokončili stavbaři 976 nových bytů a stovky dalších staví. Čilý stavební ruch ale panuje také v rekreačních oblastech Krkonoš, kde 119 bytů dokončili v posledních pěti letech třeba v Harrachově na Jablonecku a 87 bytů předali do užívání ve Vítkovicích na Semilsku.

kunratickáSMLorez
Připravují se i nové projekty - například na okraji města na Kunratické je v plánu výstavba celého tzv. zahradního města s cca 700 byty. Archivní vizualizace. Dole ve fotogalerii vizualizace libereckých projektů

ČTK o tom informovala Hana Koťátková z liberecké správy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V přepočtu na obyvatele se nejvíce staví ve Vítkovicích, ale jedná se především o rekreační apartmánové bydlení. Stálých obyvatel v malé krkonošské obci spíš ubývá. Na konci loňského roku tam trvale žilo 367 lidí, ještě na konci 90. let minulého století měla přitom přes 400 obyvatel. Největším projektem je v obci rezidenční komplex s hotelovými službami Aldrov Apartments & Resort developerské společnosti Crescon. Hotová je první etapa, na druhé se pracuje. Ze 139 bytů zbývá aktuálně prodat posledních 23.

"V celém kraji bylo v letech 2018 až 2022 dokončeno 10,33 bytu na 1000 obyvatel," doplnila Koťátková. Nejintenzivněji se podle ní výstavba v tomto období vyvíjela v obci Vítkovice, kde v přepočtu dokončili téměř 229 bytů na 1000 obyvatel. Na dalších místech se umístily obec Bedřichov s 93,41 bytu a město Harrachov s 87,12 bytu na každou tisícovku obyvatel. Naopak nejméně se podle ní v kraji stavělo v Kamenickém Šenově, Semilech a Dolní Řasnici.

Nejvíce bytů celkově dokončili v posledních pěti letech stavbaři v krajském městě Liberci, kde do užívání předali 976 nových bytů, z toho 191 v loňském roce. "Což představovalo téměř pětinu všech bytů dokončených v roce 2022 v celém Libereckém kraji," uvedla Koťátková. Na druhém místě se umístilo město Jablonec nad Nisou, kde od roku 2018 dokončili 244 nových bytů, na třetím místě je město Česká Lípa se 186 byty. Přes stovku bytů dokončili také v Turnově, kde jich stavbaři předali 132.

Ve stotisícovém Liberci se aktuálně staví stovky nových bytů v oblasti Starých Pavlovic, pod Ještědem, nová čtvrť vzniká v lokalitě Perštýna, na místě textilní továrny na Františkově nebo na místě někdejší tiskárny v centru města. Město Liberec dokončuje tři bytové domy se 49 byty na místě bývalé základní školy v ulici Na Žižkově. Připravují se také nové projekty - na okraji města v Kunraticích je v plánu zahradní město až se 700 byty, stovky nových bytů by měly vyrůst na místě někdejší Textilany nebo podél třídy 1. máje, která spojuje vlakové nádraží s dolním centrem Liberce.

Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů v Libereckém kraji v letech 2018 až 2022:

Název obce Okres Dokončené byty celkem
Liberec Liberec 976
Jablonec nad Nisou Jablonec nad Nisou 244
Česká Lípa Česká Lípa 186
Turnov Semily 132
Harrachov Semily 119
Smržovka Jablonec nad Nisou 95
Nový Bor Česká Lípa 89
Vítkovice Semily 87
Šimonovice Liberec 70
Hrádek nad Nisou Liberec 58
Kořenov Jablonec nad Nisou 53
Ralsko Česká Lípa 52
Lomnice nad Popelkou Semily 50
Mníšek Liberec 47
Frýdlant

Liberec

46

Zdroj: ČSÚ

čtk