Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji zatím čtvrtou dávku očkování nabízí EUC Klinika v Liberci a někteří praktici

21. 07. 2022 | 5:35

Čtvrtou dávku očkování proti koronaviru nabízí zatím v Libereckém kraji jen EUC Klinika v Liberci, o vakcínu mohou zájemci požádat také své praktické lékaře, řekl  ČTK krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Zatím se očkuje bez předchozí registrace, tu chce podle něj ministerstvo zdravotnictví spustit až 15. srpna. Celostátní přehled všech očkovacích míst, včetně názvů podávaných vakcín je k dispozici na stránkách https://ockoreport.uzis.cz/ .

očkováníKNLTwitter2
archivní foto Artur Irma

"Stát spustí možnosti registrace v polovině srpna, proto i liberecká krajská nemocnice může začít očkovat až od tohoto okamžiku. V tuto chvíli bez nutnosti registrace a rezervace termínu očkuje EUC Klinika v Klášterní ulici v Liberci," doplnil Richter. Kromě vyhovujícího zdravotního stavu zájemce o vakcínu je další podmínkou časový odstup minimálně čtyři měsíce od předchozího očkování.

V EUC Klinice očkují čtvrtou dávkou každý čtvrtek od 15:30 do 19:00. Od srpna se doba rozšíří jetě o středu, kdy budou v tamním centru očkovat čtvrtou dávkou vždy od 8:00 do 12:00. Očkuje se také v pátek od 15:30 do 19:00, tento den je ale vyhrazený pro první tři dávky, a to jak pro zájemce s registrací, tak pro ty, kdo se registrovat nechtějí. Očkovací místo pracuje s vakcínami Pfizer, Moderna a Novavax.

V Libereckém kraji už zdravotníci aplikovali bezmála 700.000 dávek vakcíny proti koronaviru, ukončené očkování má 258.432 lidí, což je zhruba 60 procent z 437.278 obyvatel kraje. Dvě třetiny očkovaných si podle informaci z Ministerstva zdravotnictví ČR nechaly dát i třetí, posilující dávku. Od pondělí si mohou pro další posilující dávku přijít lidé starší 18 let. Přeočkování doporučuje ministerstvo zejména rizikovým pacientům a lidem nad 60 let. Čtvrtých dávek bylo v Libereckém kraji zatím aplikováno 40.

čtk