Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci začnou v zimě uklízet v Kladenské nebo Blatouchové ulici. V Jablonci se dočká schodiště Střelnice

17. 10. 2022 | 7:52

Liberec rozšiřuje rozsah zimní údržby, technické služby začnou uklízet v Kladenské nebo Blatouchové ulici, z údržby naopak radnice vyřadila část Poutnické ulice, která je na soukromém pozemku. Při stanovení rozsahu údržby reaguje radnice na připomínky obyvatel, vychází také z vyhodnocení zimní údržby v minulém zimním období, řekl dnes ČTK náměstek primátora Jiří Šolc. Peníze na údržbu jsou podle něj zajištěné do konce roku, o financování v příštím roce se bude diskutovat v souvislosti s přípravou rozpočtu.

ZimaKalamitaJNirma1
archivní foto z jedné jablonecké kalamity: Artur Irma

"Samozřejmě i naše technické služby se potýkají s růstem cen vstupů, zdražily pohonné hmoty, o 25 procent vyskočila cena soli a víc zaplatíme i lidem a našim subdodavatelům. Ty náklady budeme samozřejmě muset zaplatit," doplnil Šolc. Zimní údržba stotisícového Liberce přijde v průměru na 40 milionů korun. Nejdražší za posledních deset let byla zima 2012/2013, kdy za ni město zaplatilo 50,4 milionu korun. Naopak nejlevnější byla s 25 miliony korun zima 2019/2020, minulá zima přišla radnici na 38,5 milionu.

Zimní údržbu mají v Liberci na starost městské technické služby. Starají se o zhruba 408 kilometrů vozovek, 170 kilometrů chodníků, 319 přechodů pro chodce a také třeba o 346 autobusových a tramvajových zastávek. Na zajištění zimní údržby se o uplynulé zimě podílelo kolem 150 lidí.

Plán zimní údržby už schválili také v sousedním Jablonci nad Nisou, i tam se s každým rokem rozsah rozšiřuje. Podle vedoucího technického odboru města Pavla Kozáka do plánu zařadili nové stavby, a to ulice Alfonse Muchy, Československé armády, chodníky v ulicích Hřbitovní a Lesní a také schodiště Střelnice. Tuto zimu tak budou tamní technické služby čistit bezmála 167 kilometrů vozovek, přes 63 kilometrů chodníků, 135 autobusových zastávek, 21 schodišť a 200 přechodů pro chodce.

"Po zkušenostech bude dopravní značení související se zimním provozem ve městě osazeno již k 1. listopadu a na místě zůstane do 31. března, podle povětrnostních podmínek," doplnil Kozák. Jablonec je podhorským městem v němž je zimní údržba finančně i technicky náročná. Ve zhruba dvou desítkách ulic zejména na sídlištích se proto v zimě mění dopravní režim z obousměrného na jednosměrný. Minulou zimu ke změně přistoupili až v polovině ledna, letos ale radnice rozhodla zavést opatření na celé zimní období. V rozpočtu je na zimní údržbu 20 milionů korun.

čtk