Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji chybí aktuálně 231 policistů, neobsazených míst je skoro 16 procent

13. 02. 2023 | 16:25

V Libereckém kraji chybí aktuálně 231 policistů. Z 1437 tabulkových míst jich není obsazených skoro 16 procent. Sehnat nové policisty se daří jen obtížně, loni z 279 žadatelů uspěla jen čtvrtina. Kvůli nedostatku lidí loni policie obvodní oddělení v kraji pospojovala, aby byla zajištěná nepřetržitá služba. Novináře dnes o tom informoval krajský ředitel policie Libor Špráchal.

policie tw FomzHjSX0AAG8Nh
Foto: Twitter/Policie ČR

"Stále služebny neopouštíme, máme je pořád. Ti lidé nastupují na svých služebnách, kde pracovali, slučují se do společné hlídky a pak dál obsluhují území těch dvou útvarů, které se sloučily," uvedl Špráchal. Z 23 obvodních oddělení loni policie vytvořila 11 optimalizovaných celků napříč Libereckým krajem.

Nedostatek policistů trápí Liberecký kraj posledních šest let. Loni se situace ještě více zhoršila. Náborem se sice podařilo přijmout 72 lidí, k jiným útvarům mimo kraj nebo do civilu ale odešlo 108 lidí. Výcvik nového policisty přitom podle Špráchala není otázkou měsíců, ale let. "Na to, aby se policista stal policistou, tak já tvrdím, že je potřeba alespoň pět let, abychom měli nějakého policistu, který je schopný poradit si v základních věcech," řekl krajský ředitel.

Pro policii je těžké vůbec sehnat nějakého uchazeče. Vhodných kandidátů na trhu práce je podle Špráchala málo a neuspěje ani většina přihlášených. Loni z 279 uchazečů uspělo jen 72. "Z toho množství lidí, co se přihlásí, tak máme obrovské ztráty v tom smyslu, že zhruba 60 procent vypadne na psychologickém vyšetření," dodal.

Osvědčuje se ale spolupráce se středními odbornými školami v regionu, pro jejichž studenty například policisté organizují týden praktické výuky s ukázkami jejich práce. "Vidí všechny služby, co se týče uniformované policie, procházejí těmi službami a zjišťují, co by mohli dělat," řekl krajský policejní náměstek pro vnější službu Pavel Bartoš. Loni podle něj k nim nastoupilo skoro 30 absolventů těchto škol. "Pomáhá nám to velmi výrazně, budeme v tom pokračovat," dodal.

Nástupní plat policisty je podle Špráchala zhruba 30.000 korun hrubého. Po absolvování základní odborné přípravy mu stoupne přibližně o 5000 korun. Žadatele se policie snaží motivovat i náborovým příspěvkem, jehož výše se v jednotlivých krajích liší. V Libereckém je aktuálně 110.000 korun.