Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji je stále možné sehnat na léto brigádu, nabídka je ale omezená

01. 06. 2024 | 17:02

V Libereckém kraji mohu zájemci o brigády na léto stále sehnat místo, nabídka je ale omezená. Volných pozic je podle inzerátů na pracovních webech do 200. Firmy hledají pomocníky do prodejen s občerstvením, stánků, penzionů či pro třídění a balení knih, úklid různých prostor, práci ve skladech nebo doručování pošty. Zájem je také o obsluhu únikových her, vylepovače plakátů nebo instruktory letních in-line kurzů. Mluvčí personální společnosti Randstad Petr Douda míní, že nové nabídky se zřejmě ještě objeví.

restaurace barista-6197867 1280
Ilustrační foto

"Kvůli administrativní náročnosti a snaze šetřit firmy momentálně v první řadě zjišťují, zda by nemohly zajistit potřebnou pracovní sílu z interních zdrojů," sdělil Douda ČTK.

Oproti minulým letům podle něj zaznamenali pokles poptávky po sezonních brigádnících zhruba o deset až 15 procent. Podle Doudy je to dáno i změnami v legislativních podmínkách. "Zavádějí přísnější požadavky na evidenci směn a nárok na dovolenou nebo její vyplacení. Tyto změny přinášejí firmám vyšší administrativní zátěž, což vede k tomu, že brigádníky najímají pouze v nezbytných případech. Největší poptávka po brigádnících je tradičně v odvětvích závislých na sezonní pracovní síle, jako jsou stavebnictví, cestovní ruch, logistika a výroba," dodal.

Pozdě je ale již třeba pro zájemce, kteří by hledali brigádu na státních hradech a zámcích v Libereckém kraji. "Pokud by se uvolnilo nějaké místo, bude to na webu objektu, ale za hrady a zámky je nyní pozdě poptávat volná místa. Služby a hlavně všechna povinná školení a proškolení se řeší již od ledna," řekla ČTK regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. V sezoně podle ní osm hradů a zámků v kraji využije kolem 150 brigádníků, základní hodinová sazba je mezi 125 až 150 korunami. "Na Liberecku jsme se nesetkali s problémem nedostatku brigádníků. Zhruba 80 procent tvoří studenti. Zvyšuje se ale počet seniorů, třeba bývalé paní učitelky, administrativní pracovníci," dodala mluvčí.

Mezi brigádníky je zájem i o práci v závodě výrobce plen Drylock Technologies, který je v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Základní hodinová sazba tam je 150 korun, aktuálně firma další brigádníky nehledá. "Upřednostňujeme brigádníky, kteří jsou studenti denních studií. Není až tak těžké pozice brigádníků obsadit, nejtěžší je umět vědět s dostatečným předstihem, kdy a kolik jich bude potřeba," uvedl vedoucí personálního oddělení Ondřej Kout. Brigádníky podle něj využívají ve výrobě, skladu i administrativě a někteří zde po skončení studií našli i stálou práci. "Za celou dobu nám tu prošlo přes 500 brigádníků a z toho nám 77 přešlo na hlavní pracovní poměr," dodal Kout.

Hodinové sazby za aktuálně nabízené brigády začínají v kraji podle údajů na personálních webech na 115 korunách. Mluvčí personální firmy Randstad dodal, že uchazeči preferují zejména méně náročné práce, jako je administrativa. "Menší zájem je o fyzicky náročné práce ve výrobě nebo zemědělství, které jsou také nejméně ohodnocené," uvedl. Zejména pro studenty je podle něj důležitá také flexibilita. "Chtějí mít možnost užít si léto. Studenti dále preferují před tradičními letními pracemi, jako je například prodej zmrzliny na koupališti, brigády ve startupech. Vybírají si práce, které je zajímají a lákají," dodal.

čtk