Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji se oteplilo, v horách ale sněží. Zbytky sněhu na hlavních tazích mohou klouzat, silničáři radí opatrnost

23. 01. 2024 | 8:03

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji se oteplilo, silnice a chodníky místy namrzají, silničáři proto radí opatrnost. Podle policie by si měli dát pozor řidiči zejména na Semilsku, kde jsou některé úseky zledovatělé. Před 08:00 na zledovatělém úseku I/16 v Čisté u Horek neudržel řidič kamion na silnici a vyjel vlevo na louku, kde se převrátil na bok. Havárii ustál bez zranění, ale škoda na vozidle není malá, uvedla policie na síti X. Problémy měly ráno řidiči kamionů i na hlavním tahu I/10 z Tanvaldu na Harrachov.

silnice LK 2 87544908 2492756024297342 1557162396282257408 n
Foto: Silnice LK

Se zledovatělými chodníky bojují v Turnově na Semilsku. "Technické služby se již od večera maximálně snaží, ale náledí se nedaří dostat pod kontrolu. Museli jsme tak vyhlásit kalamitní stav," popsal dnes ráno situaci starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Město vyzvalo hlavně starší občany, aby pokud možno nevycházeli, na zledovatělých chodnících jim hrozí úrazy. Ve špatném stavu jsou podle starosty hlavně chodníky s jakoukoliv dlažbou, na zlepšení jejich stavu technické služby pracují.

Na Liberecku zatím zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená cesta přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, autobusy a osobní vozy tudy projedou, řekl ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Silnice třetí třídy vede chráněnou oblastí, v zimě tam silničáři nemohou solit a vozovka se ve stoupání uklouzává. Hrozí tak, že kamion na úzké silnici uvízne a cestu zablokuje. Objízdná trasa pro nákladní auta vede po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. "Kvůli výkyvům počasí zatím uzavírka zůstává v platnosti," dodal.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou s výjimkou hor většinou jen holé a mokré, na silnicích nižších tříd ale leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu a řidiči by měli být opatrní. V Libereckém kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy.

Teploty v kraji se dnes ráno pohybují od minus dvou do čtyř stupňů Celsia. Většinou je zataženo s dešťovými, ve vyšších polohách i sněhovými přeháňkami. Podle meteorologů bude přes den postupně i polojasno a přeháněk bude ubývat, četnější budou jen na horách. Teploty přes den mohou vystoupat až k šesti stupňům, nad nulu se dostanou i v horských oblastech.

čtk