Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji trvá kalamitní stav. Bez elektřiny je 17 tisíc domácností, problémy byly i v dopravě

10. 02. 2020 | 21:20

AKTUALIZOVÁNO: Kvůli vichřici platí v Libereckém kraji stále kalamitní stav, který vyhlásili energetici. Bez elektřiny je 17.000 domácností. Kraj po poledni zasáhla druhá vlna vichřice, rychlost větru v nárazech přesahovala 90 kilometrů v hodině. Popadané stromy blokovaly silnice, zkomplikovaly i dopravu na železnici. Dva lidé byli zraněni. V Doksech na Českolipsku spadl strom na ženu, další žena se zranila při havárii svého vozu v České Lípě, řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Lucie Hložková.

čez archivní%20foto %20ČEZ
Ilustrační foto, ČEZ

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli od nedělního večera k více než 350 událostem, z toho v 90 procentech případů pomáhali s odstraněním popadaných stromů. "Řešili jsme také případy utržených nebo poškozených střech rodinných domů, garáží nebo průmyslových objektů," doplnila mluvčí hasičů. Středně těžké zranění utrpěla dnes cizinka, na niž u Doks na Českolipsku spadl strom. "Má zlomenou nohu," dodala Hložková.

Energetici opravovali v noci kvůli větru jen několik poruch, mnohem větší škody napáchala druhá vlna vichřice, která zasáhla Liberecký kraj po poledni. "K 20:00 je v Libereckém kraji bez proudu ještě 17.000 domácností," řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Bez elektřiny jsou lidé hlavně na Semilsku, výpadky dodávek jsou ale také v Podještědí a v oblasti Jizerských hor. Odvolání kalamitního stavu zatím podle Holingerové není příliš reálné.

Z preventivních důvodů zůstala dnes v Liberci uzavřená zoo i městské hřbitovy. Řada rodičů vyslyšela doporučení libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) a nechala své děti doma. V České Lípě museli kvůli taškám padajícím ze střechy uzavřít jeden vstup do radnice.

Popadané stromy od rána komplikovaly dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Většinu stromů se podařilo odstranit v podvečer, uzavřená zůstala kvůli popadaným stromům silnice třetí třídy v Manušicích na Českolipsku. Opatrní by měli být motoristé podle silničářů také při průjezdu Kryštofovým údolím, kde zůstalo u krajnice dříví z polomů.

Kvůli spadlým stromům byly po celý den problémy i na železnici, vlaky nabíraly až hodinová zpoždění. Společnost Trilex zastavila ráno preventivně na trati z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu provoz vlaků a zajistila náhradní autobusovou dopravu. Po 20:00 už byly ale všechny tratě v kraji průjezdné. Vlaky ale kvůli pomalé jízdě nabíraly až 40minutová zpoždění.

čtk