Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji vyjedou v pondělí jenom vybrané regionální školní spoje

09. 04. 2021 | 17:15

V souvislosti s částečným obnovením výuky na základních školách vyjedou v pondělí 12. dubna v Libereckém kraji znovu jen vybrané školní spoje regionální dopravy. Podobně jako loni na jaře budou zavedeny jen ty spoje, které nemají jinou alternativu spojení v blízkém čase. Všechny děti by se ale na výuku měly dostat, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). S obnovením provozu školních spojů počítají také v MHD v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo České Lípě.

jablonec dopravaJablonec2
Foto: Artur Irma

Kvůli koronavirové pandemii nejezdily školní autobusy už loni na jaře, s obnovením výuky v květnu pak vyjely jen některé. Plný provoz podle jízdních řádů dopravci v kraji obnovili až se zahájením školního roku v září. Do prázdninového režimu bez školních spojů se pak kvůli zhoršující se epidemické situaci doprava vrátila v polovině října. Provoz byl obnoven ve druhé polovině listopadu, od vánočních prázdnin už ale školní autobusy zase nejezdí. Kvůli koronavirovým omezením a úbytku cestujících přišel Liberecký kraj na tržbách v dopravě už zhruba o sto milionů korun.

Od pondělí by se ale měly do lavic vrátit děti z prvního stupně základních škol, plně obnovená bude výuka na speciálních školách a v malotřídkách, a pro nejstarší děti se otevřou také mateřské školy. Liberecký dopravní podnik proto od pondělí obnoví provoz většiny školních linek s výjimkou linek 57 a 58, které jezdí ke kolejím technické univerzity. V Jablonci nad Nisou obnoví od pondělí provoz všech školních spojů, které v jízdních řádech nesou označení "40". "Dál ale nebude jezdit víkendová noční linka 130," řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. V České Lípě budou od pondělí jezdit znovu všechny linky MHD podle jízdních řádů.

čtk