Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji loni živly způsobily škody za 323 milionů. Stal se tak čtvrtým nejméně ohroženým v ČR

02. 02. 2023 | 5:48

Extrémní projevy počasí ani v loňském roce nijak nepolevily. Počasí a jeho následky řešili ve zvýšené míře i lidé žijící na Liberecku. Dokazují to souhrnné statistiky největší domácí pojišťovny. Klientům Generali České počasí způsobilo celkem 1718 škod za 94 milionů korun. Nejčastěji zde řádila vichřice (650 škod za 10 milionů korun) a blesky (222 škod za 2,8 milionů korun). Nejvyšší škody v hodnotě 57 milionů korun způsobil v 72 případech požár.

Liberecký kraj se tak stal čtvrtým nejméně ohroženým krajem. Nejvíce problémů živly působily ve Středočeském kraji s 8404 škodami za 323 milionů korun, následuje Jihomoravský kraj s 4512 škodami za 239 milionů korun a Moravskoslezský kraj s 3706 škodami v úhrnu za 338 milionů korun.

CELOREPUBLIKOVÉ VÝSLEDKY

Generali Česká pojišťovna v loňském roce se svými klienty řešila celkem 42 857 pojistných událostí za téměř 3 miliardy korun. „Počet samotných škod přitom dosáhl velmi podobných hodnot jako v roce 2021, kdy zejména jižní Moravu zasáhlo devastující tornádo. Živly jsou tak něco, s čím se lidé, živnostníci, firmy ale i obce budou potýkat zřejmě stále častěji. Měnit se bude pravděpodobně pouze jejich intenzita či plošnost,“ vysvětluje Jozef Hrdý, šéf útvaru likvidace pojistných událostí v Generali České pojišťovně.

TROJICE KALAMIT

Byly to právě loňské měsíce červen a červenec, během kterých udeřily živly - nejčastěji v podobě krupobití – v České republice vůbec nejničivěji. Výsledkem bylo deset tisíc pojistných událostí jen z majetkového pojištění. Účet za ně přesáhl 350 milionů korun. Už po měsíci bylo díky speciálnímu režimu pojišťovny vyřešeno téměř 90 % škod a pojistné plnění vyplaceno na účty klientům.

Další dvě velké kalamity se týkaly zemědělců, kde to byly v červnu a červenci znovu krupobití a vichřice, které významným způsobem poničily úrodu řady plodin napříč Českem. Situace byla o to horší, že šlo o sezónu před sklizní. Pojistných události sice bylo pět stovek, jejich výše nicméně přesáhla 550 milionů korun!

DOMINANTNÍ ŽIVLY

Když se podíváme na ty živly, které na majetek útočily vůbec nejčastěji, pak jde jednoznačně o vichřice. Projevy silného větru daly vzniknout 17 073 pojistných událostí. Následují škody způsobené krupobitím, a to v 7378 případech. Na třetí příčce figuruje záplava s 3416 případy. Toto pořadí se přitom opakuje, je stejné jako v letech 2021 a 2020.

Co do vyčíslené částky největší škody v loňském roce způsobily požáry, jde o 960 milionů korun. V závěsu jsou následky krupobití s 914 miliony korun a trojici uzavírá vichřice, která způsobila škody v úhrnu za 434 milionů korun.

TZ Generali Česká pojišťovna