Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V souvislosti s onemocněním covid-19 zemřel v liberecké nemocnici muž v seniorském věku. Je to páté úmrtí v kraji

30. 06. 2020 | 11:21

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji přibylo v souvislosti s onemocněním covid-19 páté úmrtí. Jde o muže seniorského věku, který byl dlouhodobě hospitalizovaný v Liberci. "Covid už ale neměl," řekl dnes ČTK mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

corona Smrtchrysanth
Ilustrační foto

I v předchozích čtyřech případech zemřeli senioři, kteří měli jiné vážné zdravotní obtíže. Šlo o tři muže a jednu ženu, zemřeli v dubnu. V souvislosti s koronavirem v celé zemi zemřelo 349 lidí.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje v Libereckém kraji podle dnešních údajů 259 potvrzených onemocnění novým koronavirem od začátku pandemie, za pondělí přibyly čtyři nové případy. Podle údajů liberecké krajské hygienické stanice je celkově v kraji o osm případů méně. Krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta už dříve uvedl, že další nakažení sice mohou mít trvalé bydliště v Libereckém kraji, ale nežijí v něm. Podle posledních údajů hygieniků se v kraji z nemoci uzdravilo 196 lidí a nemocných je 50. Průběh onemocnění je lehký. V karanténě nařízené hygieniky je aktuálně 12 lidí, dalším zhruba 200 ji nařídili praktiční lékaři.

Největší počet nakažených má v kraji nyní výrobce plastových součástí pro automobilový průmysl Magna Exteriors (Bohemia), který patří s 1800 pracovníky k největším zaměstnavatelům v Liberci. "Přibyl nám po čtyřech dnech jeden případ, covidem-19 onemocněl jeden pracovník z postiženého pracoviště. Od poloviny června byl ale doma s jiným onemocněním, takže nákazu nešířil," řekla ČTK mluvčí Magny Kateřina Arnoldová.

Celkem má závod 26 potvrzených případů, deset kmenových zaměstnanců a 16 pracovníků z externích agentur, které dodávají lidi i do dalších podniků v liberecké průmyslové zóně. Žijí na ubytovnách. Jednotlivé případy onemocnění se už v souvislosti s tím objevily i v dalších firmách v průmyslové zóně.

"V rizikových kolektivech ubytoven bude tento týden probíhat opakované testování, jehož účelem je vyhledat další nemocné a oddělit je od zdravých. Další testování je naplánováno u všech osob na konci jejich karantény," uvedla krajská ředitelka oboru protiepidemického Jana Prattingerová. Za současné situace podle ní není důvod v kraji vyhlašovat mimořádná opatření.

Mimo ohniska v liberecké průmyslové zóně hygienici evidují v kraji jen několik jednotlivých případů. "Většinou se jedná o rodinné příslušníky laboratorně potvrzených případů z jiných krajů," dodala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Magna zavedla přísná hygienická opatření, aby snížila riziko dalšího šíření nákazy. Na postiženém pracovišti dokonce dostávají pracovníci kvůli vyšší ochraně respirátory.

čtk