Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve skiareálech v kraji převládají krátkodobé výpůjčky lyží i kompletní výbavy především pro děti 

03. 02. 2024 | 18:54

Rozdílné zkušenosti mají provozovatelé půjčoven lyžařského vybavení v Libereckém kraji. Zatímco do těch, co jsou ve skiareálech v horách, chodí zájemci o krátkodobé výpůjčky, ve městech, třeba v krajském Liberci, si lidé často půjčují lyže i na celou sezonu. Zájem je hlavně o vybavení pro děti. Vyplývá to z ankety ČTK.

skideti2
Ilustrační foto z FB Ještěd, hory za rohem

"U nás přibývá těch, co si půjčují lyže celosezonně," uvedl jednatel prodejny OK sport v Liberci Jan Kudrna. Ve srovnání s krátkodobými výpůjčkami lyží to může být podle něj nyní už zhruba půl na půl. "Hodně se to samozřejmě řeší u dětí, ty si to půjčují na celou sezonu, protože lyžují možná někdy víc než jejich rodiče nebo mají výcviky. Po sezoně nám to vybavení vrátí a na příští rok si zase vezmou větší lyže," dodal.

Obdobnou zkušenost mají i v jiné liberecké prodejně, v Urban sportu. I tam celosezonně půjčují hlavně lyžařské vybavení pro děti. "Rodiče si půjčí pro děti aktuální velikost lyží, tak i bot, a nemusejí řešit, co s tím po sezoně," řekl vedoucí prodejny David Klásek.

Podle něj i Kudrny zájemci o celosezonní půjčení lyží chodí hlavně před zimní sezonou, nyní už převládají krátkodobé výpůjčky, kdy si lidé lyže zamlouvají na víkend či jarní prázdniny. "Zájem je ale hodně odvislý od toho, jaké jsou sněhové podmínky. Sice i teď lidé chodí, ale kdyby bylo více sněhu, tak jich samozřejmě přijde více," dodal Kudrna.

Podle počasí se odvíjí zájem i o půjčovny Ski bižu, které jsou v Jizerských horách na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově. "Když je hezký víkend, tak půjčíme i 300 či 400 párů," řekl vedoucí půjčoven Ski bižu Stanislav Hauser. Lyže si podle něj půjčují lidé na den, víkend či týden. "Zájem je dlouhodobě stejný," uvedl Hauser. Vrchol sezony mají podle něj o jarních prázdninách. Častými zákazníky bývají kromě dětí také lidé, kteří na lyže chodí párkrát do roka. "Vědí, co chtějí a přijde jim zbytečné lyže kupovat. Přeci jenom, když lyže stojí 15.000, 20.000 korun a my jsme schopni půjčit je za 500 korun na den, tak se jim vyplatí půjčit si u nás nové lyže, které jsou servisované a vždycky ve stoprocentním stavu, než si ve sklepě sušit nějaké lyže, o které se musí starat," dodal Hauser.

I ve skiareálu na Ještědu v Liberci lyže půjčují krátkodobě, a to hlavně dětem a také příležitostným lyžařům. "Vyhovuje jim, že se nemusí o lyže starat, nikam je v autě převážet a mají jistotu, že budou vždy dobře servisované," řekl za areál Jakub Hanuš. Podle něj zájem o takovou službu roste. "Loni se nám párkrát stalo v těch nejvíc exponovaných dnech, že jsme už neměli lyže k půjčení. Proto jsme zhruba o 20 procent navýšili kapacitu a letos jsme zatím na tento problém nenarazili," uvedl Hanuš. K dispozici mají podle něj zhruba 100 párů lyží a 30 setů na snowboard. "Poslední dva tři roky sledujeme trend, že snowboarding se zase pomaličku vrací do obliby. A jsme rozhodnutí, že od příští sezony začneme nabízet i skialpové vybavení," dodal. Lidí provozující tento sport i na Ještědu přibývá.

čtk