Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Velikonoce v Křišťálovém údolí otevřou o víkendu veřejnosti sklárny a ateliéry v kraji

20. 03. 2024 | 10:27

Velikonoce v Křišťálovém údolí otevřou o víkendu veřejnosti v Libereckém kraji tři desítky muzeí, sklářských a bižuterních firem a ateliérů, ale například i kostel svatého Pankráce v Jítravě, kde mají skleněný oltář Božího hrobu. Zájemci se také mohou zapojit do soutěže, hlavní cenou je broušené vejce z uranového skla v hodnotě 50.000 korun, řekla ČTK mluvčí projektu Lucie Fürstová.

sklo mad a-skola-kam-sen-02
Ilustrační foto: Mad

Zhruba 30 centimetrů vysoké a deset kilogramů vážící křišťálové vejce věnovalo do soutěže už potřetí studio Bystro Design z Kamenického Šenova. Je dílem autorské dvojice sklářských výtvarníků Dagmar Pánkové a Leoše Smejkala, který ho vybrousil. "Použil jsem uranové sklo, vejce může díky tomu své budoucí majitele překvapit nezvyklou září, stačí aby ho osvítili ultrafialovým světlem. Chtěl jsem, aby výhra v soutěži byla letos opravdu speciální," řekl Smejkal. I do tohoto studia mohou o víkendu lidé zamířit.

Do soutěže o obří skleněné vejce se může zapojit každý, kdo o víkendu zavítá do některé ze skláren, muzeí nebo ateliérů. "Stačí se tam vyfotografovat a fotografii dát na facebook nebo instagram s označením #VelikonocevKristalovemudoli," doplnila Fürstová. Před návštěvou doporučuje ověřit si na webu Křišťálového údolí, jak jsou jednotlivé dílny či muzea otevřené, ne všichni mají otevřeno po oba víkendové dny, někde ale připravili navíc třeba výtvarné dílny.

Křišťálové údolí (Crystal Valley) je projekt Libereckého kraje na podporu cestovního ruchu a místních sklářských a bižuterních firem. Kraj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků do něj každoročně míří za přírodou a sportem do Jizerských hor, Krkonoš, Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Ve světě je však unikátní právě koncentrací sklářské a bižuterní výroby s vysokým podílem ruční práce. V kraji je více než 280 firem a živnostníků z oboru.

Od sklářské firmy Preciosa proto kraj koupil před pěti lety ochranné známky Crystal Valley a Křišťálové údolí, aby je k rozvoji této turistiky využil. První akcí byl na podzim 2019 Víkend Křišťálového údolí, který tehdy do skláren, ateliérů a muzeí přilákal na 20.000 lidí. Velikonoce v Křišťálovém údolí se konají potřetí. "Jsou čím dál navštěvovanější a velmi oblíbenou akcí, je to příležitost vidět naše skvělé sklářské umělce a řemeslníky při práci a možnost vyzkoušet si práci ve sklářských dílnách," dodala náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk