Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Většina lyžařských středisek v kraji je i přes oblevu dál alespoň v částečném provozu

22. 02. 2024 | 11:12

Většina lyžařských středisek v Libereckém kraji zůstává i přes dlouhodobou nepřízeň počasí dál alespoň v částečném provozu. Otevřeno má deset z 16 areálů, které zveřejňují informace o svém provozu na webu holidayinfo.cz.

lyzovani lanovka
Archivní foto, Artur Irma

"Sněhu je relativně dost, ale lidé nechodí. Chce to lepší počasí," řekl dnes ČTK ředitel skiareálu na Ještědu v Liberci Radek Chalupa. Na Ještědu mají k dispozici lyžaři jednu sjezdovku, páteřní Novou Skalku dlouhou zhruba 1,5 kilometru. "Máme na ni stále 60 až 70 centimetrů sněhu," dodal Chalupa.

K závěru se blíží sezona pro Ski bižu v Jizerských horách, areály v Bedřichově a na Severáku v Hraběticích firma uzavřela a částečně v provozu zůstává jen Tanvaldský Špičák. Lyžovat tam mohou lidé na pěti kilometrech sjezdovek. "Jsme na tom hůř a hůř, děláme ale všechno možné, aby se stále ještě dalo. Máme hodně lyžařských kurzů, to jsou stovky dětí. A ty jsou i v tomhle počasí nadšené," řekl ČTK ředitel Ski bižu Pavel Bažant. S ohledem na předpověď počasí ale neočekává, že zůstanou v provozu delší dobu. "Vidím to tak do konce února," odhadl.

V Jizerských horách jsou v částečném provozu také oba areály v Kořenově i Černá Říčka v Desné. V západní části Krkonoš mají nejširší nabídku Harrachov a Rokytnice nad Jizerou, v obou střediscích mají lyžaři k dispozici přes šest kilometrů sjezdovek. "Počasí sice nic moc, ale lyžování je i v tom krásné. Stále jedeme, jak dlouho, ale nedokážu zatím predikovat," řekl ČTK ředitel rokytnického areálu Filip Braun. V horních partiích sjezdovek leží v Rokytnici mezi 60 až 80 centimetry sněhu, na dojezdech to je od 20 do 40 centimetrů. I když počasí zimu moc nepřipomíná, zájem o lyžování je podle Brauna docela velký. "Máme denně asi 2500 lyžařů. V té depresi nás to nabíjí. Jsme rádi za každého člověka, který si přijde zalyžovat," dodal ředitel rokytnického skiareálu. V západní části Krkonoš mohou lyžaři využít i sjezdovek v Pasekách nad Jizerou, Vítkovicích a na Benecku.

čtk