Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Většina měst v Libereckém kraji už má zvolené vedení, starosta se většinou nezměnil

21. 10. 2022 | 10:14

Většina z 39 měst v Libereckém kraji už má zvolené vedení. Starosta se většinou nezměnil, výjimkou jsou Kamenický Šenov a Cvikov z Českolipska či Raspenava nebo Nové Město pod Smrkem na Liberecku, vyplývá ze zjištění ČTK.

Jablonec N radnice%20JablonecMIC
Foto: JN

Z pěti největších měst v kraji má zvoleného primátora Liberec, kde pozici obhájil Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj - SLK). Už čtvrté volební období v řadě bude starostou Nového Boru Jaromír Dvořák (SLK). V Jablonci nad Nisou, České Lípě i Turnově budou starostu volit příští týden v pondělí stejně jako v Semilech, Doksech u Máchova jezera nebo třeba v krkonošském Harrachově.

Změna nastala ve Cvikově, kde se novým starostou stal dosavadní místostarosta Petr Vrabec (Sdružení pro bud. Cvikovska). Novým starostou Kamenického Šenova byl zvolen Martin Bártl (Změna pro Kam. Šenov), v Novém Městě pod Smrkem se jím stal Petr Černica (ANO) a v nedaleké Raspenavě Josef Málek (Za obnovu města).

Na místo starosty se po roční odmlce vrátil ve Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Funkci opustil loni v červenci kvůli tomu, že byl zároveň náměstkem hejtmana. Krajské funkce se Ramzer vzdá, potvrdil již dříve ČTK. Ramzer byl před svojí loňskou rezignací starostou Frýdlantu od roku 2007, nyní pro něj v tajné volbě hlasovalo 11 z 21 zastupitelů.

Starostou zůstává senátor Michael Canov (SLK). Tuto funkci zastává v Chrastavě u Liberce od roku 2002, tentokrát byl v tajné volbě zvolen 13 zastupiteli z 19.

Post obhájili na Českolipsku Petr Král (ANO) v Mimoni, Radek Lípa (Nezávislé moderní Zákupy) v Zákupech nebo Zdeněk Hlinčík (Volba pro Stráž) ve Stráži pod Ralskem.

Na Jablonecku se znovu starosty stali Jaroslav Kořínek (Sdružení pro Desnou) v Desné, Jiří Řešátko (Sdružení pro Lučany nad Nisou) v Lučanech nad Nisou, Tomáš Levinský (Rychnováci) v Rychnově u Jablonec, Marek Hotovec (ODS) ve Smržovce či Vladimír Vyhnálek (Volba pro město) v Tanvaldu.

Na Liberecku byl opět zvolen starostou Jiří Miller (Nezávislé sdružení občanů) v Českém Dubu, Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice) v Hejnicích, Markéta Khauerová (Budoucnost pro Hodkovice) v Hodkovicích nad Mohelkou, Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!) v příhraničním Hrádku nad Nisou či Jiří Rýdl (SK Podještědští Pardálové) v Jablonném v Podještědí.

Na Semilsku bude ve funkci starosty krkonošské Rokytnice nad Jizerou pokračovat Petr Matyáš (SLK) a v Rovensku pod Troskami Jiřina Bláhová (ODS).

čtk