Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Většina skiareálů v kraji je i přes oblevu v částečném provozu. Sázejí na avizovaný víkendový mráz

04. 01. 2024 | 12:25

Většina skiareálů v Libereckém kraji zůstává i přes oblevu v částečném provozu. Jejich provozovatelé očekávají, že podmínky k lyžování se v příštích dnech výrazně zlepší s příchodem mrazů, vyplývá z jejich dnešního vyjádření pro ČTK.

LyžařskáškolaFBJeštědHOryza rohem
Ilustrační foto yžařské školy z webu Ještěd, hory za rohem

"Vypadá to, že od víkendu by mělo začít mrznout. Máme velké očekávání," řekl ředitel skiareálu na Ještědu v Liberci Radek Chalupa. Ve středisku je aktuálně v provozu jediná sjezdovka, páteřní 1,5 kilometru dlouhá Nová Skalka. Podle Chalupy je stále v dobrém stavu. S ohledem na počasí, kdy je teplo a prší, ale není zájem o lyžování v těchto dnech moc velký. "Ve středu jsme měli 120 hostů, dnes nečekáme diametrálně odlišné číslo," dodal.

Ani v Jizerských horách a západní části Krkonoš nejsou počty lyžařů v těchto dnech nijak velké. "Jsou to spíše desítky lidí, možná nižší stovky, co tady lyžují," uvedl za skiareál v krkonošském Harrachově Vlastislav Fejkl. V tomto středisku je v provozu zatím jen bezmála dvoukilometrová sjezdovka Červená II na Čertově hoře. "Čekáme, až se zlepší počasí, ať můžeme zasněžovat. A pokud bude mrznout tak, jak meteorologové slibují, tak se podmínky výrazně zlepší," dodal.

Na mrazy čeká i společnost Ski bižu, jež provozuje v Jizerských horách areály Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov. "Teď už jsme trochu optimisté, všechny předpovědi se na výrazném ochlazení shodují," uvedl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. Na Tanvaldském Špičáku se zatím lyžuje v části II na dvou kilometrech sjezdovek, na Severáku v části Sever také na dvou kilometrech a v Bedřichově je v provozu pouze dětská sjezdovka, navíc jen pro lyžařské kurzy. "Pro veřejnost bude o víkendu," dodal Bažant.

Kvůli oblevě se zhoršily v Jizerských horách i podmínky pro běžkaře. "Včera (ve středu) to bylo ještě sjízdné do Bedřichova, dnes už to asi nebude. Vršek je ale stále dobrý a čekáme na ochlazení, aby mohla vyjet technika a upravit stopy. Uvidíme, co na víkend půjde upravit," řekl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která upravuje Jizerskou magistrálu.

čtk