Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Víkend Křišťálového údolí otevře návštěvníkům 60 sklářských a bižuterních firem

10. 10. 2023 | 5:48

Víkend Křišťálového údolí otevře návštěvníkům 60 sklářských a bižuterních firem, ateliérů, škol a muzeí v Libereckém kraji. Poprvé za 70 let své existence otevře výrobu veřejnosti i zpracovatel českého granátu - společnost Granát Turnov.

visit1
Foto z FB Visit Crystal Valley, fotogalerie: Mad + FB Visit Crystal Valley

Program je rozdělený na dvě části: v sobotu 14. října se pro návštěvníky otevřou cíle na východě kraje - v Krkonoších, Českém ráji a Jizerských horách, v neděli 15. října pak v západní části v Lužických horách, řekla ČTK mluvčí projektu Lucie Fürstová.

"Někteří tvůrci ale uvítají návštěvníky po oba víkendové dny," doplnila Fürstová. Po oba dny tak mohou lidé zamířit třeba do sklárny Rautis v Poniklé v Krkonoších, která je dnes jediným nositelem unikátní výroby vánočních ozdob ze skleněných foukaných perlí zapsané na seznamu nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Po oba víkendové dny bude otevřeno také třeba ve sklárnách Spiderglass v Heřmanicích na Liberecku, Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova nebo ve Florianově huti v Častolovicích na Českolipsku.

Program Víkendu Křišťálového údolí odstartuje už v pátek 13. října otevřením Skleněné stezky v Brništi na Českolipsku, která připomene sklářskou historii Máchova kraje i současné významné sklářské osobnosti a společnosti. "Na stezce je k vidění i lustr od Bořka Šípka, která osvěcuje tamní kapličku. Skleněná stezka má i speciální značení a herní prvky z barevných perliček Preciosa Ornela, použité ověsky z křišťálových lustrů nám zase darovala firma Glass Metal, která má výrobu v Brništi," řekla Lucie Bínová z Podralského nadačního fondu.

Křišťálové údolí (Crystal Valley) je projekt Libereckého kraje na podporu cestovního ruchu a místních sklářských a bižuterních firem. Kraj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků do něj každoročně míří za přírodou a sportem, má však ve světě unikátní postavení ve sklářské a bižuterní výrobě a výrobě šperků. Napříč krajem je 160 sklářských, bižuterních a šperkařských firem, živnostníků, muzeí a škol, které by se měli stát lákadlem pro turisty. Kraj proto před pěti lety získal od sklářské firmy Preciosa ochranné známky Křišťálové údolí a dál je rozvíjí.

čtk