Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vítěz voleb by v Chrastavě mohl vládnout sám, ale o odpovědnost se podělí s těmi, které nechal ze sebou

24. 09. 2022 | 19:38

Kandidátka vedená senátorem a místopředsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) Michaelem Canovem v Chrastavě na Liberecku znovu zvítězila, a Canov tak s největší pravděpodobností město povede šesté volební období. Pro Starosty hlasovalo v Chrastavě 49,22 procenta voličů, hnutí tak v zastupitelstvu získalo nadpoloviční část deseti z 19 mandátů. K volbám přišlo ve městě 37,46 procenta voličů, zjistila ČTK na www.volby.cz.

chrastavacelekTOPmad
Chrastava na archivním snímku, foto: Mad

I když Starostové v Chrastavě zvítězili a mají většinu v zastupitelstvu, ve srovnání s volbami před čtyřmi lety si pohoršili. Tehdy pro ně hlasovalo 59,49 procenta voličů a získali 13 mandátů. To byl podle Canova historický úspěch, který se těžko opakuje. Přestože by strana mohla v Chrastavě vládnout sama, Canov s tím nepočítá. "Nechceme mít v zastupitelstvu drama o každý hlas, chceme se domluvit s Občanskou demokratickou stranou (ODS), která získala tři mandáty," řekl ČTK senátor.

Canov vstoupil do politiky v roce 1994, kdy byl poprvé zvolen do zastupitelstva Chrastavy. Starostou je od roku 2002. Třetí volební období je také krajským zastupitelem. Do Senátu se dostal před šesti lety, když ve druhém kole porazil majitele frýdlantského pivovaru Marka Vávru (ANO). Canov zvítězil s velkým náskokem, když pro něj hlasovalo 80,18 procenta voličů. Canov vyhrál s velkým náskokem už v prvním kole, kde mu voliči dali 45,30 procenta hlasů. V horní komoře nahradil občanského demokrata Přemysla Sobotku, který byl senátorem od jejího vzniku, tedy 20 let.

O tom, zda Canov post v Senátu obhájí, se bude zřejmě rozhodovat příští týden. Po sečtení 75 procent hlasů vede Canov se 43,32 procenta, druhá je Radka Kotasová Loučková (ANO) s 27,39 procenta hlasů. "Počítám s tím, že bude druhé kolo, počítal jsem s tím vždycky, a vychází mi i můj odhad, že to bude znovu souboj s ANO s tím, že se změnil kandidát," řekl senátor.

Další dva senátoři v Libereckém kraji Jaroslav Zeman (SLK) z Albrechtic v Jizerských horách na Jablonecku a Vít Vomáčka (ODS) z Kravař na Českolipsku tak úspěšní jako Canov ve svých obcích nebyli. Kandidátku Starostů pro Liberecký kraj vedenou Zemanem porazilo v Albrechticích uskupení Za otevřenou obec, když získalo 43,48 procenta hlasů. Má ale tři mandáty ze sedmi stejně jako SLK, jednoho zastupitele má uskupení Jizerské Albrechtice. K urnám tam přišlo 68,75 procenta voličů.

V Kravařích zvítězila kandidátka SNK sport a kultura kravaře, které hlas daly dvě třetiny voličů, v zastupitelstvu má deset z 15 mandátů. Zbylých pět míst obsadí kandidáti uskupení SNK Kravaře 2022, vedeného Vomáčkou, ten ale skončil v rámci své kandidátky až na pátém místě, voliči podpořili jiné kandidáty. Hlasovat přišlo v Kravařích 50,24 procenta voličů.

čtk