Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vlastníte památku? Představte ji na Dnech lidové architektury. Ať opravené skvosty vidí co nejvíce lidí

19. 01. 2023 | 8:38

Vlastníkům objektů, které představují lidovou architekturu Libereckého kraje a jeho okolí, nabízí Liberecký kraj účast na již tradičních Dnech lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Letošní ročník se bude konat o víkendu 22. a 23. července a Liberecký kraj podpoří akci finančním příspěvkem v celkové výši 300 tisíc korun.

denarchiroubenka č.p. 94 v Železnici
Roubenka č.p. 94 v Železnici, foto: LK

„Dny lidové architektury jsou mezi lidmi stále oblíbenější příležitostí, jak se seznámit s touto specifickou oblastí našeho kulturního dědictví. Budeme rádi, když majitelé otevřou své brány a nechají zájemce nahlédnout do domů, které stavěli naši předchůdci,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě, foto: LK

Dny lidové architektury Čech, Moravy a Slezska jsou celorepublikovou akcí zaštítěnou společností FOIBOS, Kotěrovým centrem architektury a Národním památkovým ústavem. Pořádají se u příležitosti výročí narození Jakuba Bursy, proslulého zednického mistra a lidového umělce působícího v okolí Volyně a Vlachova Březí na Prachaticku. První ročník se uskutečnil v roce 2013 při příležitosti 200. výročí narození tohoto známého lidového umělce.

Stará škola v Křižanech, foto: LK

Vyplněné závazné přihlášky je možné podávat do 14. dubna 2023 prostřednictvím e-mailu na adresu: marketa.chumlenova@kraj‑lbc.cz.

LK/Jan Mikulička