Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Voda v Máchově jezeře je kvůli přemnoženým sinicím nevhodná ke koupání

27. 06. 2024 | 13:59

Nevhodná ke koupání je kvůli přemnoženým sinicím voda v Máchově jezeře u Doks na Českolipsku. Zhoršenou kvalitu vody mají tři jiná přírodní koupaliště v Libereckém kraji. Zákaz koupání neplatí pro žádné, vyplývá z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

máchovo molo machac1
Foto: Artur Irma

S kvalitou vody se Máchovo jezero potýká dlouhodobě, obvykle ale bývá v létě na třetím z pěti stupňů hodnocení. Podle posledních známých výsledků z rozboru ze 17. června je kvalita vody v jezeře na čtvrtém stupni, tedy druhém nejhorším. Ředitel obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero Jiří Holub míní, že letos je situace horší kvůli předčasnému nástupu léta. "Sešly se ideální podmínky pro rozvoj sinic," řekl dnes ČTK.

I přes zhoršenou kvalitu vody se lidé v Máchově jezeře dál koupají. "Máme na pokladnách upozornění od hygieny a lidem říkáme, že když se vykoupají, tak se musejí pak osprchovat," řekl ČTK správce městských pláží u jezera Aleš Zumr.

Čtvrtý stupeň hodnocení znamená, že lidé mohou mít po koupání zdravotní obtíže. To platí zejména pro citlivé lidi, mezi něž patří těhotné ženy, děti nebo alergici. Lidé by se po koupání v takové vodě měli pokaždé osprchovat.

Na třetím stupni je Hamerské jezero na Českolipsku, i tam jsou důvodem sinice. Také pro třetí stupeň platí, že zdravotní obtíže po koupání se mohou vyskytnout u citlivých jedinců a je vhodné se po koupání osprchovat.

Na druhém stupni jsou rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji a přírodní koupaliště v Nedamově u Dubé na Českolipsku. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích značí snížená průhlednost vody. Riziko možných zdravotních obtíží je sice malé, i pro druhý stupeň ale platí doporučení hygieniků o sprchování po koupání.

čtk