Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za dva roky války na Ukrajině našlo v kraji práci 17.750 uprchlíků. Uplatňují se např. v průmyslových zónách či v nemocnici

19. 02. 2024 | 5:00

V Libereckém kraji našlo za dva roky od počátku války na Ukrajině do konce letošního ledna práci 17.750 uprchlíků s dočasnou ochranou, v tom jsou zahrnuti i ti, kdo už svou práci ukončili. K 31. lednu bylo v kraji zaměstnáno 6042 občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou, sdělila na dotaz ČTK ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.

uprchlici kraj
archivní foto z prvních dnů krize. Ukrajinští občané na krajském úřadě v Liberci.

Dalších 695 uprchlíků bylo na konci měsíce v evidenci uchazečů o práci, jejich počet ale klesá.

"Nejčastěji pracují jako montážní dělníci v průmyslové výrobě, případně jako obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu či kovu. Často pracují také jako dělníci v oblasti výstavby budov, pomocní pracovníci v rostlinné výrobě a pracovníci pro úklid v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech," doplnila Sadílková. Získání kvalifikovanější práce jim většinou komplikuje jazyková a kulturní bariéra a také chybějící uznání jejich vzdělání či kvalifikace. "Překážkou jsou také chybějící pracovní návyky u žen, které byly na Ukrajině v domácnosti," dodala.

Úřad práce nabízí Ukrajincům rekvalifikační kurzy českého jazyka. Do konce ledna podle Sadílkové rekvalifikací prošlo 681 uprchlíků, z toho 92 procent právě kurzy češtiny. "Mimo kurzy českého jazyka uchazeči z řad občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou nejčastěji absolvují kurzy v oblasti osobních služeb a účetnictví," dodala ředitelka libereckého úřadu práce. Právě jazykové znalosti zvyšují podle ní šance uprchlíků najít práci.

archivní foto z Koncertu pro Ukrajinu, Liberec, březen 2022

Uprchlíky zaměstnává například Krajská nemocnice v Liberci, podle mluvčího Václava Řičáře jich tam uplatnění našlo 28, z toho šest jsou lékaři, kteří pracují takzvaně pod dohledem, čtyři jsou všeobecné nebo praktické sestry. "Další pracují na podpůrných pozicích jak ve zdravotnickém úseku, tak v technicko-hospodářské oblasti. Na uznání jejich kvalifikace usilovně pracujeme," dodal. Z 4300 pracovníků největší krajské nemocnice je 235 cizinců, z toho 73 z Ukrajiny.

Práce ukrajinských uprchlíků si cení třeba výrobce dětských plen a hygienických potřeb Drylock v Hrádku nad Nisou, zaměstnává je jako řidiče vysokozdvižných vozíků, baliče nebo baličky. "Drobná jazyková bariéra tam je, ale dělá se nám s nimi dobře, jsme s jejich prací velmi spokojeni. Jsme rádi, že u nás jsou a že jsme jim mohli pomoci. Mají stejná práva i povinnosti jako ostatní zaměstnanci. O práci v Drylocku je mezi uprchlíky zájem, ale máme stanovený počet 55 pracovních míst a ten navyšovat nebudeme," řekl vedoucí personálního oddělení Ondřej Kout.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Na konci roku 2021 žilo podle údajů ze statistik ministerstva vnitra v kraji 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet více než ztrojnásobil, na konci roku 2022 jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 26.065. Někteří se ale zřejmě vrátili domů nebo cestovali dál, protože během roku se počet snížil na 22.279, to je 55 procent cizinců hlášených v kraji k 31. prosinci 2023.

čtk