Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji 32 potvrzených případů covidu, počet nemocných postupně roste

03. 07. 2020 | 9:45

AKTUALIZOVÁNO: Zhruba polovinu nových případů nákazy koronavirem v Libereckém kraji tvoří cizinci, nejvíce agenturní dělníci z Ukrajiny. Zasaženo je zatím asi deset firem z Liberce, nemocných jsou desítky. Komplikací při zjišťování, koho dalšího mohli nakazit, je jazyková bariéra. Hygienici i proto budou chtít po firmách zaměstnávajících cizince intenzivnější spolupráci. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS) dnes novinářům řekl, že firmy včetně agenturních osloví dopisem.

"Každý, kdo má nějaké zaměstnance, je povinen dbát o bezpečnost práce a v to dneska patří i tento epidemiologický problém. Takže firma musí spolupracovat, musí říci, kde ti lidé bydlí, a musí se intenzivněji zapojit," uvedl Sobotka. Firmy se podle něj nemohou chovat tak, že se jich to netýká a jde o problém hygieniků a zdravotnictví.

V Libereckém kraji za poslední týden přibylo 32 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Od začátku pandemie v kraji onemocnělo 285 lidí, vyplývá z dnešních ranních údajů ministerstva zdravotnictví. V tomto týdnu počet úmrtí v kraji v souvislosti s koronavirem stoupl o jedno na pět - zemřel senior, který měl i jiné vážné zdravotní komplikace. Počet vyléčených se za poslední týden nezměnil, je jich nadále 196.

Počet nemocných v Libereckém kraji roste. Zatímco před měsícem se v kraji léčilo jen sedm lidí, za posledních 14 dnů jich přibylo 78. "Situace není dramatická, ale my chceme zavčasu do toho vstoupit," řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová. Při zjišťování kontaktů u nemocných Ukrajinců je podle ní problém v jazykové bariéře. "Mluví většinou nějakou zakarpatskou ukrajinštinou," uvedla. Skrytému šíření nákazy podle ní navíc napomáhá způsob jejich života. "Princip toho přenosu je takový, že tady máme osoby, které spolu bydlí a pak jezdí do různých firem. A problém je v tom, že oni nemají žádné výrazné zdravotní potíže," uvedla. Odhalit se je podle ní podaří až v okamžiku, kdy onemocní nějaký český zaměstnanec. V Liberci má alespoň jednoho nakaženého zhruba deset firem, mezi nimi i velké podniky Magna či Denso. Malá plastikářská firma Novoplast musela kvůli covidu-19 zastavit výrobu.

Uzavřena byla v tomto týdnu také mateřská škola v Jablonci nad Nisou, kde testy potvrdily onemocnění u jednoho dítěte a do karantény muselo jít sedm zaměstnanců školky včetně kuchařky. V kraji je aktuálně na základě nařízení hygieniků v karanténě 11 lidí, v dalších 217 případech ji uložili praktičtí lékaři. Od soboty se k nemocnicím v Liberci, Turnově, Jablonci a Frýdlantu přidá se zákazem návštěv i nemocnice v České Lípě.

První případ onemocnění novým koronavirem potvrdily testy v Libereckém kraji 10. března. Hygienici nechali v kraji od začátku pandemie otestovat 11.034 lidí, nejvíc pozitivních odhalili na Liberecku, kde se celkově nakazilo 130 lidí. Nejlépe je na tom Českolipsko s deseti případy. Na 100.000 obyvatel připadá v Libereckém kraji od začátku pandemie přes 64 potvrzených případů nemoci.

čtk