Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za předchozích sedm dnů přibylo 617 nových případů koronaviru. Je to o desetinu víc než před týdnem

23. 09. 2022 | 8:43

AKTUALIZOVÁNO: Případů koronaviru v Libereckém kraji v posledních týdnech pozvolna přibývá. Za předchozích sedm dnů přibylo 617 nových případů koronaviru. Je to asi o desetinu víc než před týdnem, o polovinu víc než před měsícem a nejvíc od poloviny dubna. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

covid laboratoř -19-5169689 1280
Ilustrační foto

I přes nárůst jsou počty nově nakažených ve srovnání se začátkem letošního roku zatím nízké, tehdy týdenní přírůstky byly v tisících. Takzvané incidenční číslo, které udává počet nově potvrzených případů koronaviru v přepočtu na 100.000 obyvatel, je v kraji 139. Maximem bylo 2323 ze začátku února.

Nemocní s covidem, kteří jsou kvůli tomu v izolaci, nemohou hlasovat v dnešních a sobotních komunálních a senátních volbách. V celé zemi se to týká zhruba 10.000 lidí, v Libereckém kraji je takových lidí několik set.

Sociální ústavy ani zdravotnická zařízení zatím plošně zákazy návštěv nevyhlásily. Od návštěvníků ale chtějí, aby měli zakrytá ústa a nos respirátorem. Někdo je to nařízeno, jako třeba v liberecké či českolipské nemocnici nebo v domově pro seniory v Semilech. Jinde to jen doporučují, například v jilemnické nemocnici nebo v českodubském domově důchodců.

Platí to i pro domov seniorů v Liberci - Františkově, který je s 200 klienty největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. V tomto domově je očkováno druhou posilující dávkou zhruba 80 až 85 procent klientů. "U pracovníků je to číslo o něco nižší. Je to ale dané i tím, že byly dovolené, a počítáme s tím, že nějaké očkování ještě bude,“ řekl dnes ČTK ředitel domova Jan Gabriel. Případy nákazy podle něj aktuálně v domově nemají. "Asi lze ale čekat, že se to objeví i u nás, ale tam, kde jsou klienti očkovaní, tak by to mělo proběhnout relativně dobře. A v tuto chvíli jsme i předběžně domluvení s lékařem, že ve chvíli, když by se to kdekoliv objevilo, tak nasadíme nové léky, které jsou k dispozici,“ dodal.

Zájem o očkování v Libereckém kraji není velký, za poslední týden ho podstoupilo 2011 lidí. Mezi nimi převažovali zájemci o druhou posilující dávku, dostalo ji 1711 lidí. Celkem je po čtvrtém očkování v kraji 8960 lidí, což jsou asi dvě procenta obyvatel kraje. Kvůli nízkému zájmu o očkování už českolipské nemocnice omezila provoz svého očkovací centra. Původně ho chtěla mít otevřené každý úterý, nově bude termíny vyhlašovat nepravidelně. Nejbližší je 4. října.

Od začátku září v kraji v souvislosti s koronavirem zemřeli čtyři lidé, za celý srpen jich bylo osm. Od prvního zjištěného případu v březnu 2020 ministerstvo zdravotnictví v kraji eviduje 1591 úmrtí, jež spojuje s koronavirem.

čtk