Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za prvních osm měsíců zemřelo na silnicích v kraji deset lidí, 33 bylo těžce zraněno. Následky nehod jsou meziročně lepší

17. 09. 2021 | 11:31

Během prvních osmi měsíců řešili policisté v Libereckém kraji 2 989 dopravních nehod, meziročně je to o 72 méně. Jejich následkem přesto zemřelo 10 lidí, dalších 33 utrpělo těžká zranění a 712 osob skončilo s poraněním lehčího charakteru. Meziročně je počet usmrcených stejný. Těžkých zranění významně ubylo. Největším zabijákem je stále nepřiměřená rychlost.

hasiči vrtulník2 menší
Archivní foto, HZS LK

„Oproti loňskému roku klesl také počet nehod a jejich následků, které zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. Přesto je číslo těchto nehod stále vysoké. Letos evidujeme jednu smrtelnou nehodu s alkoholem. Zemřela při ní řidička osobního auta. Alkohol způsobil letos v našem kraji dalších 5 těžkých zranění,“ uvádí Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy.

Za hlavní příčinu letošních dopravních nehod statistiky označují nesprávný způsob jízdy. Za tímto pojmem hledejme hlavně to, že se řidiči z jakéhokoliv důvodu řádně nevěnují řízení. V našem kraji byl letos nesprávný způsob jízdy příčinou 1 432 nehod, které si vyžádaly 3 oběti a 6 těžce zraněných. Druhou nejčastější příčinou je nepřiměřená rychlost, která zapříčinila 412 nehod. Pokud jde o následky, byla však závažnější. Kvůli nepřiměřené rychlosti zemřeli 4 lidé a 12 se těžce zranilo.

„V letošním roce u nás v kraji zemřeli už 4 lidé v důsledku nepřiměřené rychlosti. Dva dvacetiletí řidiči osobního auta, jedna čtyřicetiletá řidička a jeden sedmatřicetiletý motocyklista. Nepřiměřená rychlost je často doménou právě mladých lidí, kteří patřičně nevnímají rizika v dopravě, případně neumějí řešit krizové situace,“ upřesňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Dlouhodobě však v Libereckém kraji počty usmrcených i těžce zraněných klesají. Pro srovnání: v roce 2003 zemřelo na silnicích v Libereckém kraji 63 lidí. Vloni to bylo 13 osob. Méně než na polovinu také klesl počet vážných zranění.

Liberecký kraj je velmi aktivní v prevenci bezpečnosti silničního provozu. Na polygonu v Sosnové u České Lípy se například konají bezplatné kurzy pro motocyklisty s názvem UČME SE PŘEŽÍT, dále také dotované kurzy pro mladé a začínající řidiče osobních vozidel. Kraj se rovněž zabývá dopravní výchovou dětí, podporuje dětská dopravní hřiště a sám realizuje řadu aktivit přímo ve školách.

TZ/Jan Polák