Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za týden přibylo v Libereckém kraji 36 potvrzených případů koronaviru, onemocnění nemá u lidí závažný průběh

14. 08. 2020 | 9:01

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji 36 potvrzených případů nemoci covid-19, o týden dříve jich bylo 40. Od prvního zjištěného případu v březnu onemocnělo koronavirem v kraji celkem 490 lidí, vyplývá z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví (MZCR). Onemocnění u lidí z kraje nemá závažný průběh a za poslední týden v souvislosti s covidem-19 nikdo další nezemřel. Počet úmrtí tak zůstal na pěti. Od soboty budou po měsíci a půl opět povolené návštěvy v nemocnicích, lidé ale při nich budou muset mít ústa a nos zakryté rouškou.

korona a face-mask
Ilustrační foto

Aktuálně je v kraji nemocných 130 lidí, o 11 méně než před týdnem. V karanténě je dalších 171 lidí, před týdnem jich bylo 157. "V současné době nemáme hospitalizovaného žádného pozitivního člověka a průběhy jsou velmi lehké," uvedl krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta. Nárůst počtu případů není podle něj dramatický, maximálně do deseti za den. "To, co je na té situaci atypické, v současné době je, že přibývá drobných lokálních ohnisek, které jsou navázané na různé pobyty v cizině. Megaparty v Chorvatsku, jazykové kurzy na Maltě, dovolená v Albánii. A na ně se potom navazují rodinné kontakty," uvedl Valenta.

Další případy v kraji jsou podle něj spojené se sportovními soustředěními nebo různými společenskými či kulturními akcemi po republice. Naopak výrazně méně je aktuálně případů ve vztahu k průmyslovým podnikům v Liberci. "V současné době máme pouze jeden průmyslový podnik, kde ale ty případy také ubývají. V současné době probíhá druhé testování u kontaktů a vypadá to, že situace by se mohla celkově zklidnit," dodal krajský hygienik.

I proto hygienici zrušili své doporučení zákazu návštěv v nemocnicích a sociálních ústavech. Další omezení ale zůstávají v platnosti. Jako důvod Valenta uvedl ochranu rizikových skupin. Konkrétně jde o nošení roušek ve všech zdravotnických zařízeních, lidé je musí mít i při návštěvě praktického lékaře nebo nákupu v lékárně. Povinné jsou roušky v kraji také ve vybraných sociálních zařízeních a musí je mít i pracovníci v terénních službách.

čtk