Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za týden přibylo v kraji 366 případů covidu, nárůst je o třetinu. Návrat respirátorů může být jen otázka času

22. 07. 2022 | 13:16

V Libereckém kraji za posledních sedm dnů přibylo 366 potvrzených případů koronaviru. Je to skoro o třetinu více než za týden dříve, kdy přibylo 279 nakažených. Zároveň jde o nárůst pátý týden v řadě. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Některé nemocnice kvůli nárůstu počtu nakažených začínají vyžadovat testy či nošení respirátorů.

covidNew6ena
ilustrační foto

Jablonecká nemocnice z tohoto důvodu od pacientů objednaných k operaci začala vyžadovat před nástupem negativní PCR test. Českolipská nemocnice bude od soboty od návštěv hospitalizovaných chtít, aby měly zakrytá ústa a nos. Povinnost mít nasazený respirátor či roušku budou mít od soboty i lidé, kteří přijdou do nemocnice s respiračním onemocněním a také pacienti docházející na hemodialýzu. Používání ochranných prostředků dýchacích cest poskytovatelům zdravotní a sociální péče doporučují nově i krajští hygienici.

Počty nově nakažených jsou nyní nejvyšší od konce dubna. Takzvané incidenční číslo v mezitýdenním srovnání stouplo v kraji z 63 na 83, jde o počet nově potvrzených případů nákazy za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel. Případů přibývá ve všech regionech kraje s výjimkou Jablonecka, kde incidenční číslo zůstalo na 71. Na Liberecku od minulého pátku vzrostlo ze 74 na 88, na Českolipsku ze 46 na 87 a na Semilsku ze 49 na 77.

Průběh onemocnění je ale u většiny nakažených mírný, v souvislosti s koronavirem zemřel v kraji za poslední dva měsíce jediný člověk. Od začátku epidemie ministerstvo v kraji eviduje ve spojení s covidem 1578 zemřelých.

Od tohoto týdne je možné podstoupit čtvrtou dávku očkování proti koronaviru. Od pondělí si mohou pro další posilující dávku přijít lidé starší 18 let. Přeočkování doporučuje ministerstvo zejména rizikovým pacientům a lidem nad 60 let. V kraji čtvrtou dávkou očkuje zatím jen EUC Klinika v Liberci, o vakcínu mohou zájemci požádat také své praktické lékaře. Čtvrtých dávek bylo v Libereckém kraji aplikováno 225, z toho 105 v EUC. Zatím se očkuje bez předchozí registrace, tu chce ministerstvo zdravotnictví spustit 15. srpna. Celostátní přehled všech očkovacích míst, včetně názvů podávaných vakcín je k dispozici na stránkách https://ockoreport.uzis.cz/.

V Libereckém kraji zdravotníci aplikovali dosud přes 700.000 dávek vakcíny proti koronaviru, ukončené očkování má 258.449 lidí, což je zhruba 60 procent z 437.278 obyvatel kraje. Dvě třetiny očkovaných si nechaly dát i třetí, posilující dávku.

čtk