Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchranná služba v kraji dostane do roku 2024 deset nových vozů pro lékaře

26. 07. 2022 | 14:44

Zdravotnická záchranná služba v Libereckém kraji dostane do roku 2024 deset nových vozů pro lékaře. Z toho na sedm získal kraj více než 14 milionů korun z evropských fondů z Integrovaného regionálního operačního programu React-EU, který podporuje integrovaný záchranný systém. O financování dalších aut se ještě jedná, řekl dnes ČTK krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter. První vůz z této řady pořídil podle něj kraj už loni, dotace teď přišla zpětně.

sanita lk DSC 0607
Foto: LK

V Liberci funguje už přes 15 let systém rendez-vous, kdy lékař jezdí zvlášť s řidičem v menším voze a posádku sanitky tvoří záchranáři. Systém je podle zdravotníků efektivnější, protože ne vždy je na místě zásahu třeba lékař. V kraji je 15 vozů pro lékaře, podle Richtera jde o vozy Škoda Kodiaq s nimiž jsou záchranáři velmi spokojeni. Dotace počítá s nákupem vozů, které včetně vybavení přijdou každý na více než dva miliony korun.

Vozidla pro systém rendez-vous jsou vybavena zástavbou pro instalaci zdravotnického materiálu a informačních technologií tak, aby splňovala podmínky pro kvalitní zajištění zdravotní péče pro pacienty. Mají také výkonné motory a dokážou projet náročným horským terénem. "Je důležité, aby měli pracovníci záchranné služby k dispozici moderní a kvalitní automobily. Vozidla jsou denně v náročném provozu, a tak na ně musí být absolutní spoleh," doplnil Richter.

V letošním roce by záchranáři měli dostat čtyři nová vozidla a v roce dalším ještě tři automobily, s obměnou dalších čtyř vozů se podle Richtera počítá v roce 2024. Záchranáři mají k dispozici kromě vozů lékaře také 37 sanitek Mercedes-Benz Sprinter, letos by měli dostat pět nových mercedesů, které nahradí nejstarší sanitky. Vozový park doplní speciální vozidlo pro tým HART, který se zaměřuje na péči o pacienty s podezřením na vysoce nebezpečnou nákazu.

Výjezdové základny má Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje ve 13 městech, v Liberci jsou dvě, jedna v centru a druhá na letišti. Loni vyjeli záchranáři v kraji k 64.100 případům, to je zhruba o pět procent víc výjezdů než v roce 2020. Ošetřili 50.400 pacientů, o sedm procent víc než o rok dřív. Liberecký kraj dal loni na provoz záchranné služby 220 milionů korun, letos vzhledem k rostoucím nákladům přidal dalších 20 milionů korun.

čtk