Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Žádný stěžovatel na komunální volby v Libereckém kraji u soudů neuspěl

21. 10. 2022 | 5:41

V Libereckém kraji neuspěl u soudů žádný ze stěžovatelů na komunální volby. Podali sedm stížností. Vyplývá to z informací zveřejněných na webech libereckého a hradeckého soudu. Před čtyřmi lety řešily soudy 18 stížností na komunální volby v Libereckém kraji. Také tehdy všechny návrhy na zneplatnění voleb soudy zamítly.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

Liberecký krajský soud tentokrát obdržel pět stížností pro oblast Liberecka, Jablonecka a Českolipska. Námitkami se ale fakticky zabýval jen u tří stížností spojených s Velkými Hamry na Jablonecku. Podnět kvůli volbám v Bezdězu na Českolipsku soud neřešil, protože přišel po termínu. Nezabýval se ani námitkami v souvislosti s volbami v Pulečném na Jablonecku. Stížnost odmítl, neboť ji za volební stranu podala neoprávněná osoba.

U soudu neuspěl ani jeden ze tří stěžovatelů z Velkých Hamrů, kteří se domnívali, že buď byly hlasy voličů špatně sečtené, nebo byly výsledky zmanipulované. Podle soudu ale pro svá tvrzení nepředložili žádné důkazy. "Navrhovatel pouze na základě rozdílu ve volebních výsledcích v jednotlivých volebních okrscích dovozuje chybné sčítání hlasů, potažmo manipulaci s hlasy. Tato velmi obecná, ničím nepodložená námitka nemůže vést k prohlášení výsledků voleb za neplatné. Navrhovatel svá tvrzení ničím konkrétním nepodložil, ani neoznačil žádné důkazy, které by měly manipulaci s hlasovacími lístky či výsledky voleb potvrdit," uvedl soud v odůvodnění zamítnutí jedné stížnosti. Obdobné odůvodnění použil i v dalších dvou stížnostech.

Ve Velkých Hamrech kandidovala čtyři uskupení a stejně jako před čtyřmi lety i tentokrát získalo osm z 15 míst v zastupitelstvu uskupení Hamrováci 2010. Stěžovatelé možnou manipulaci s hlasy vyvozovali z výsledků dalších dvou kandidátek. Dvě stížnosti byly spojené s uskupením Energie pro Hamry (EPH), které získalo jediný mandát v zastupitelstvu. Třetí stížnost podalo uskupení Právo Respekt Odbornost, které skončilo druhé s pěti mandáty.

Další dvě stížnosti z Libereckého kraje obdržel soud v Hradci Králové, pod který patří Semilsko. Obě se týkaly Benešova u Semil. Jednou stížností se soud kvůli formálním nedostatkům nezabýval, druhou odmítl.

čtk