Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájem o hlasování na stanovištích je v Libereckém kraji výrazně nižší než před rokem

06. 10. 2021 | 14:51

AKTUALIZOVÁNO: Výrazně nižší než před rokem byl dnes zájem o hlasování na takzvaných volebních stanovištích v Libereckém kraji. Lidí, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci nebo karanténě, je méně než před rokem. Podle odhadu krajských hygieniků mohly hlasovat zhruba dvě stovky lidí starších 18 let, u nichž test nákazu prokázal nebo jsou v karanténě. Před rokem jich bylo několikanásobně víc, k urnám tehdy přijelo 191 voličů. Dnes na drive-in stanovištích hlasovalo 46 lidí, řekla ČTK vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová.

volbysenat1
Archivní foto, Artur Irma

Největší zájem byl o volby v Liberci, kde hlasovalo 19 voličů, v Jablonci a České Lípě po osmi a v Semilech 11. Tam měli dokonce na stanovišti dvě urny. "Zajišťujeme tam zvláštním způsobem také referendum v Chuchelně," doplnila Kroupová. V Chuchelně u Semil se koná s volbami do Poslanecké sněmovny místní referendum k možnému otevření čedičového lomu Slap. Internetovou petici proti obnovení těžby podepsalo více než 440 lidí. Referendum se koná, i když majitel lomu - společnost Eurovia, uvedl, že s otevřením lomu v nejbližších letech nepočítá. V referendu ale dnes na drive-in stanovišti nikdo nehlasoval, urna zůstala prázdná.

V Libereckém kraji mohli dnes lidé v karanténě nebo izolaci hlasovat na čtyřech místech. Stanoviště byla na stejných místech jako loni při krajských volbách. Kraj vybral velká, dobře dostupná parkoviště v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech. Zázemí pro ně postavili vojáci v úterý v podvečer, dnes v 07:00 je převzali úředníci kraje a po skončení hlasování v 17:00 je zase předali armádě. V krajském městě Liberci bylo stanoviště na parkovišti za budovou Policie ČR v Pastýřské ulici, dojezd tam komplikovala rekonstrukce Sokolské ulice.

Voliči v izolaci nebo karanténě, kteří nemají možnost přijet na speciální volební místo, mohou stále ještě žádat na telefonním čísle krajského úřadu 485 226 351 o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. "Zatím máme takových zájemců jen pět, hlásit se ale mohou až do čtvrtečních do 20:00," řekla Kroupová. O speciální volební tým podle ní mohou požádat i lidé z Chuchelny, pokud jsou v izolaci nebo karanténě a chtěli by hlasovat v referendu.

Zvláštní volební komise s přenosnou schránkou může zajistit ve čtvrtek také volby v sociálních zařízeních, která by hygienici kvůli nákaze museli uzavřít. "Žádný takový ale v kraji zatím nemáme," dodala vedoucí krajského oddělení voleb.

čtk