Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zatím není jasné, kolik ukrajinských dětí a studentů přijde 1. září do mateřských, základních a středních škol v kraji

24. 08. 2022 | 5:00

V Libereckém kraji není zatím jasné, kolik ukrajinských dětí nastoupí 1. září do mateřských, základních a středních škol. V červenci jich bylo v kraji přihlášeno 2390, stále se ale hlásí další, jiné naopak odjely, zjistila ČTK. Podle předběžných odhadů by ale kapacity základních a středních škol měly pro zájemce stačit, někde jsou připraveni kapacitu v případě potřeby navýšit. O něco horší je to s místy pro předškoláky, kde už před uprchlickou krizí místa pro děti často chyběla.

škola děti
Ilustrační foto

Podle náměstka libereckého primátora pro školství Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) je to stále velký otazník. "Máme nějakých 560 dětí zapsaných ke konci června, ale ta čísla budou 1. září úplně jiná, to jsem si naprosto jist - část dětí už tady nebude přítomných a nově dorazí děti, které k zápisu dorazit nemohly, buď proto, že tu nebyly nebo zapomněly, nebo nemohly. Teď ještě probíhají v rámci poradny diagnostické dny, kde budou děti, které ještě nejsou dostatečně zralé, buď přeřazeny do přípravné třídy, nebo zpátky do mateřské školy," dodal Langr.

V krajském městě nechtějí podle Langra otevírat speciální třídy pro ukrajinské školáky. "Chceme je začleňovat do běžných tříd, jinak to nemá smysl, začlenění nebudou a budeme tady vytvářet druhořadou skupinu dětí, což si ty děti samy o sobě nezaslouží," dodal primátorův náměstek.

Kolik dětí do mateřinek a základních škol nastoupí, nevědí zatím ani v sousedním Jablonci nad Nisou. "Do prázdnin se do základních škol přihlásilo a průběžně docházelo 130 dětí, nyní jich je pro nový školní rok už 150 a ještě dalších zhruba 20 žádostí má vedoucí oddělení školství na stole. Pro předškoláky je připraveno pracoviště MŠ Montessori v Jiráskově ulici, kde byla dříve adaptační skupina pro 40 dětí a zhruba 20 žádostí ještě dorazilo. Přednost mají předškoláci, kteří musí poslední ročník školky navštěvovat povinně," řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Počty školáků a předškoláků se podle mluvčí jablonecké radnice každý den mění. "Některé děti nebyly u zápisu, protože se rodiče domnívali, že se během prázdnin vrátí na Ukrajinu. Některé děti se vrátily, ale rodiče neposlali odhlášku. Takže vše se bude řešit ještě v prvním zářijovém týdnu a správná čísla budeme mít zřejmě na konci září," dodala Fričová. Školy i mateřinky v Jablonci jsou podle ní na hranici svých kapacit.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik Ministerstva vnitra ČR žilo v kraji na konci ledna 8313 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. Od té doby ale získalo pobyt v kraji dalších bezmála 16.000 Ukrajinců, a jejich počet se téměř ztrojnásobil. Na konci července jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 24.290. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku, většina nově příchozích jsou ženy a děti.

čtk