Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ze sbírky na pomoc Ukrajině pořídí kraj pomůcky pro postižené uprchlíky

11. 01. 2023 | 13:09

Ze sbírky na pomoc Ukrajině pořídí Liberecký kraj pomůcky pro postižené uprchlíky. Sbírku zahájil loni v březnu a na účtu se zatím sešlo přes 333.000 korun, sbírka ale pokračuje dál, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Na pomoc uprchlíkům zřídil kraj u Komerční banky transparentní účet "Liberecký kraj Ukrajině" 777240222/0100, teď z něj použije na nákup zdravotních pomůcek a služeb 282.900 korun, obdarovaných ukrajinských uprchlíků s postižením bude 17.

uprchlíci kraj 274890936 2213277962158702 6385384293283889163 n
Foto: LK

"Sbírku založil kraj a je určena primárně na podporu uprchlíků na území České republiky. Rozhodli jsme se, že to použijeme právě na pomůcky pro lidi, kteří jsou nějakým způsobem postižení. A protože stojí mimo běžný sociální systém, tak nemají šanci se v běžném řízení dostat k penězům. Účet zůstává otevřený, pomoci může každý včetně firem. Všem, kteří do sbírky přispívají, patří uznání," doplnil hejtman.

Není to první případ pomoci, kterou kraj z této sbírky poskytl, loni v říjnu uvolnil 50.000 korun na nákup invalidního vozíku pro mladého Ukrajince. "Mezi dary jsou teď například tlakoměry, glukometr, invalidní vozík, brýle, speciální ortopedické vložky a obuv či speciální pomůcky pro rozvoj autistických dětí," řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Upozornil, že z krajských dotačních fondů pomáhá kraj stejně i českým občanům s postižením.

Sbírka není jedinou pomocí, kterou Liberecký kraj na pomoc Ukrajině a Ukrajincům postiženým ruskou invazí poskytl. Už loni v březnu poslal kraj 25 milionů korun na účet charitativního fondu Podilska Hromada, který sídlí přímo v partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině. Do oblasti poslal kraj také satelitní telefony, zdravotnický materiál a léky, elektrocentrálu pro tamní nemocnici válečných veteránů. Dohromady je to už přes 40 milionů korun. Podle Půty se jedná o nákupu dalších elektrocentrál.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci předloňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců. S válkou se jejich počet více než ztrojnásobil, na konci listopadu mělo v kraji pobyt 25.931 Ukrajinců, to je 61 procent cizinců. Krajským centrem pomoci (KACPU) prošlo od 1. března, kdy se otevřelo, 19.027 uprchlíků, pro 7273 zajišťoval kraj i ubytování. Zájem postupně klesá, od Nového roku prošlo podle mluvčího kraje Filipa Trdly centrem 157 uprchlíků, pro 79 zajišťovali ubytování.

čtk