Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zemědělci v kraji podporují další protestní akce. Budou jednat i s farmáři v Německu a Polsku

04. 03. 2024 | 19:59

Zemědělci v Libereckém kraji podporují další protestní akce, jednat budou i s farmáři v Německu a Polsku. Je to vzkaz vládám, aby situaci, která dopadá na zemědělce, řešily, a to nejen ta česká, ale i polská a německá. ČTK to dnes řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Představenstva Agrární komory a Zemědělského svazu dnes rozhodla, že zemědělci budou v Praze protestovat 7. března.

zemedelciprotest3
Foto: Artur Irma

"Současnou situaci nezpůsobili zemědělci, to způsobili politici. My umíme očipovat psa a neumíme očipovat náklad obilí, aby se dostal tam, kam má?" zdůraznil Erlebach. Narážel tím na tuny ukrajinského obilí a dalších plodin, které měly podle původních dohod přes evropské území jen projíždět na jiné trhy, velká část ale skončila v Evropě a srazila ceny pod úroveň výrobních nákladů. "Naši zemědělci teď mají plné sklady a obilí nemůžou prodat, hrozí, že úrodu budeme pálit, přitom na světě děti umírají hladem," dodal rozhořčený farmář.

V Libereckém kraji se v únoru uskutečnily tři protestní jízdy zemědělců, kdy desítky traktorů komplikovaly dopravu v České Lípě, v Liberci a naposledy u česko-polské hranice u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Jakou podobu budou mít případné další protesty, zatím není jasné. Podle Erlebacha ale vzhledem k začátku polních prací mohou být i bez traktorů.

Zemědělský svaz a Agrární komora žádají kromě jiného podporu zaměstnanosti na venkově snížením odvodů na sociálním pojištění, podobně jako to podle Erlebacha funguje v sousedním Polsku nebo Rakousku. Farmáři také žádají, aby se nekrátila podpora pro životní pohodu zvířat a zdanění půdy se vrátilo na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně aby se nedanily evropské provozní dotace, jako je tomu v jiných zemích.

Asociace soukromého zemědělství ČR sdružující zejména malé farmáře se k protestu přidat nechce, protože má podle svého předsedy Jaroslava Šebka vlastní náměty, jak zemědělství podpořit.

čtk