Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zimní výbavu musí mít od středy povinně auta na 18 místech v Libereckém kraji

15. 11. 2022 | 13:21

Zimní výbavu musí mít od středy povinně na autech řidiči na 18 místech v Libereckém kraji. Vzhledem k poklesu teplot pod nulu v horských oblastech silničáři značení postupně aktivují, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Za standardních podmínek platí povinnost na označených úsecích od 1. listopadu do konce března. Loni silničáři na těchto úsecích značení aktivovali 3. listopadu, o rok dříve byla zimní výbava povinná dokonce už od poloviny října.

Změnou značení reagují silničáři na aktuální vývoj počasí, v posledních dnech ráno teploty zejména v horských oblastech klesají i k minus pěti stupňům Celsia. Na značky upozorňující na povinnou zimní výbavu narazí motoristé v Libereckém kraji hlavně na silnicích v chráněných oblastech Jizerských hor a západních Krkonoš, kde není možné silnice solit. I když kraj solené úseky postupně rozšiřuje, ne všude to jde.

"Loni se podařilo zahrnout do chemické údržby Vysoké nad Jizerou a představovali jsme si, že letos stejně vylepšíme údržbu na Paseky nad Jizerou a Velké Hamry, obce ale vydaly nesouhlasné stanovisko," řekl ČTK ředitel krajské správy silnic Jan Růžička. Problémy jsou podle něj také například v Krkonoších. "Třeba Horní Mísečky vzhledem k tomu, jak jsou v zimě exponované, by si to zasloužily, ale tam je to neprůchodné, i když starostové obcí Vítkovice nebo Benecko by to chtěli, tak KRNAP v tomhle drží nekompromisní stanovisko," dodal.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Krajská společnost Silnice LK má v kraji na starosti 2061 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, z toho zhruba 57 kilometrů zůstane v zimě zcela bez údržby. Chemicky se bude letos udržovat 856 kilometrů, což je téměř 42 procent krajských komunikací. Jen pískem a drtí se v kraji udržuje v zimě 1070 kilometrů silnic hlavně v chráněných oblastech Jizerských hor a Krkonoš, 52 kilometrů budou silničáři jen protahovat pluhy.

V posledních 14 letech stojí zimní údržba v kraji v průměru 119 milionů korun ročně. Nejdražší byla zima 2012/2013, kdy údržba přišla krajskou kasu na 153,6 milionu. I loňská zima, kdy kraj za udržení sjízdnosti na svých silnicích zaplatil bezmála 127,3 milionu korun, patřila k těm dražším. Nejnižší náklady měla pro silničáře zima 2013/2014, kdy zimní údržba stála necelých 74,8 milionu korun. Kvůli rostoucím nákladům a většímu rozsahu chemické údržby Liberecký kraj letos přidal na zimní údržbu dalších sedm milionů korun.

Přehled úseků se značkami "zimní výbava" v Libereckém kraji:

Silnice Začátek úseku Konec úseku Okres
II/294 Rokytnice nad Jizerou Vítkovice Semilsko
II/286 Vítkovice Horní Mísečky Semilsko
III/28620 Jestřabí v Krkonoších Rezek Semilsko
III/28624,28626 Dolní Štěpanice Benecko-Mrklov Semilsko
III/0143 Buřany Františkov Semilsko
III/0144 Bratrouchov Bratrouchov Semilsko
III/0146 Stromkovice Stromkovice Semilsko
III/29056 Paseky nad Jizerou Paseky nad Jizerou Semilsko
III/28623 Poniklá Poniklá Semilsko
III/28621 Víchovská Lhota Víchovská Lhota Semilsko
III/28620 Hrabačov Křižlice Semilsko
III/29018 Dolní Kořenov Horní Polubný Jablonecko
III/29019 Kořenov Jizerka Jablonecko
III/29022 Josefův Důl Hrabětice Jablonecko
III/29037 Horní Maxov Karlov Jablonecko
II/290 Bílý Potok Smědava Liberecko
II/290 Desná Souš Jablonecko
III/2904 Mníšek Raspenava Liberecko

Zdroj: Liberecký kraj

čtk