Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zítra se bude poprvé v historii volit z auta. Lidé v karanténě či izolaci mají k dispozici jedno parkoviště v každém okrese

29. 09. 2020 | 10:19

Systém drive-in (z auta) jsme dosud znali jen z rychlého občerstvení a kina. Od jara víme, že se drive-in dá odebrat i vzorek tkáně. Zítra se bude premiérově z auta i volit. Proto opakujeme informace Krajského úřadu Libereckého kraje o zvláštním způsobu hlasování – hlasování na volebním stanovišti (tzv. „drive-in“) podle ust. § 8 a násl. zák. č. 350/2020 Sb., o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020 (dále jen „zák. o zvláštních způsobech hlasování“).

volantCovid
ilustrační foto

V každém okresním městě (tj. v České Lípě, v Liberci, v Jablonci nad Nisou a v Semilech) je pro daný okres Krajským úřadem Libereckého kraje zřízeno 1 volební stanoviště = místo s dopravní dostupností, kde budou moci oprávnění voliči v karanténě nebo izolaci z důvodu ochrany veřejného zdraví před onemocněním covid-19, kteří mají místo trvalého pobytu na území daného okresu, hlasovat,  ovšem výlučně jen z motorového vozidla, kterým se ve stanovené době k volebnímu stanovišti dostaví, aniž by byli povinni se předem jakkoliv nahlašovat.

Volební stanoviště v Libereckém kraji

pro okres volební stanoviště
Česká Lípa Česká Lípa, prostor v Poříční 1918, (GPS: 50.6819361N, 14.5447875E)
Jablonec nad Nisou Jablonec nad Nisou, parkoviště u Městské haly, U Přehrady 4747/20 (GPS: 50.7329089N, 15.1798256E)
Liberec Liberec, parkoviště v Pastýřské ulici, za budovou Policie ČR (GPS: 50.7736017N, 15.0584208E)
Semily Semily, parkoviště u Sportovního centra, ulice 3. května 327 (GPS: 50.5999308N, 15.3376408E)

Oprávněnému voliči, tzn.

a) občanovi České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhne věku 18 let;

b) který, vzhledem  tomu, že má adresu místa trvalého pobytu v Libereckém kraji, je oprávněn hlasovat ve volbách do Zastupitelstva Libereckého kraje;

c) nebo který, vzhledem k tomu, že má adresu místa trvalého pobytu v územním obvodu volebního obvodu č. 36 – Česká Lípa, je oprávněn hlasovat ve volbách do Senátu;  

d) má-li adresu místa trvalého pobytu na území okresu, pro nějž bylo volební stanoviště zřízeno (Seznam obcí Libereckého kraje a jejich zařazení pro jednotlivá volební stanoviště je  uveden závěrem tohoto textu);

e) který je ke dni, kdy lze hlasovat zvláštním způsobem hlasování dle zák. o zvláštních způsobech hlasování, evidován jako osoba v karanténě nebo izolaci z důvodu ochrany veřejného zdraví před onemocněním covid-19, příp. tuto skutečnost může prokázat předložením potvrzení vydaného jí poskytovatelem zdravotních služeb nebo rozhodnutím krajské hygienické stanice;

f)  dostavil-li se ve stanovené době k hlasování u příslušného volebního stanoviště (do okresního města dle místa svého trvalého pobytu) motorovým vozidlem (z motorového vozidla volič u volebního stanoviště nebude vystupovat);

g) prokázal-li komisi pro hlasování občanským průkazem svou totožnost, věk a adresu místa trvalého pobytu

bude komisí pro hlasování (složenou ze zapisovatele + 3 vojáků) umožněno ve volbách do Zastupitelstva Libereckého kraje, příp. ve volbách do Senátu ve volebním obvodu č. 36 – Česká Lípa hlasovat.

Oprávněný volič, kterému byl vydán voličský průkaz, je povinen odevzdat jej před hlasováním komisi pro hlasování. Voličský průkaz komise přiloží k seznamu oprávněných voličů, kteří hlasovali.

Hlasování u volebních stanovišť bude probíhat:

ve středu 30. září 2020 od 7:00 hod. do 15:00 hod.,  a to u volebních stanovišť ve všech 4 okresních městech = Česká Lípa, Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily (pro účel voleb do Zastupitelstva Libereckého kraje a příp. do Senátu – ve volebním obvodu č. 36 – Česká Lípa);

ve středu 7. října 2020 od 7:00 hod. do 15:00 hod., a to pouze v případě konání II. kola voleb do Senátu a pro tento účel; a to jen u volebních stanovišť v okresních městech Česká Lípa (neboť všechny obce okr. Česká Lípa jsou zařazeny do senátního volebního obvodu č. 36 – Česká Lípa) a Liberec (neboť některé z obcí západní části okr. Liberec – např. Hrádek nad Nisou a Chrastava jsou též zařazeny do senátního volebního obvodu č. 36 – Česká Lípa).

Nebudou-li splněny všechny výše uvedené podmínky (tedy osobě komise pro hlasování neumožní u volebního stanoviště hlasovat) – komise pro hlasování takovou osobu zapíše do seznamu osob, kterým nebylo umožněno hlasovat u volebního stanoviště, přičemž uvede druh voleb, v nichž nebylo hlasování umožněno, a důvod pro který nebylo hlasování umožněno.

Budou-li splněny všechny výše uvedené podmínky – komise pro hlasování oprávněného voliče zapíše do seznamu oprávněných voličů, kteří hlasovali u volebního stanoviště.

V této souvislosti považujeme za nezbytné uvést, že krajský úřad informaci o oprávněných voličích, kteří u volebního stanoviště hlasovali, předá obecním úřadům příslušným podle místa pobytu oprávněného voliče. Obecní úřad neprodleně informaci o oprávněných voličích (osobách v karanténě nebo izolaci z důvodu covid-19), kteří hlasovali u volebního stanoviště přenese do výpisu ze stálého seznamu voličů určenou pro okrskovou volební komisi (učiní u jména voliče poznámku) proto, aby bylo zabráněno případné dvojí volbě jednoho voliče.

V kladném případě (umožní-li komise pro hlasování oprávněnému voliči hlasování u volebního stanoviště) vydá komise pro hlasování oprávněnému voliči pro volby, v nichž je oprávněn hlasovat, úřední obálku označenou úředním razítkem Krajského úřadu Libereckého kraje a v případě voleb do Senátu též číslem volebního obvodu (č. 36). Požádá-li o to oprávněný volič, poskytne mu  komise pro hlasování také hlasovací lístky.

Při příjezdu k volebnímu stanovišti a odjezdu od něj se oprávněný volič musí řídí pokyny komise pro hlasování a vojáků v činné službě, dohlížejících na provoz u volebního stanoviště a je povinen dodržovat protiepidemická opatření stanovená komisí pro hlasování.

JUDr. Jiří NĚMEC, vedoucí správního odboru KÚ LK