Značku Regionální potravina má v kraji devět výrobků, porota letos posuzovala 77 produktů od 25 farmářů a firem
Značkou regionální potravina Libereckého kraje se může pyšnit dalších devět výrobků. Prestižní soutěž se uskutečnila už podvanácté, porota letos posuzovala 77 výrobků od 25 farmářů a potravinářských firem v kraji. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková. Soutěž Regionální potravina vyhlašují každoročně ve všech krajích České republiky. Mimo Libereckého kraje už mají letos své vítěze například ve středních a jižních Čechách.
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. "Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale zato několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila," uvedl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Na označení Regionální potravina Libereckého kraje navrhla porota kladenskou pečeni ze společnosti Podkrkonošská uzenina, Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě z firmy Maso Rydval, GRIL přírodní sýr nezrající solený z jeřmanické mlékárny nebo Filounský BIO jogurt bílý od farmáře Martina Šourka z Plavů. Regionální potravinou bude nově také pšenično-žitný chleba DOK liberecké společnosti NORDBEANS, smetanovo-tvarohový dort od Ivany Jablonovské z Mimoně, desítka Luž z Pivovaru Cvikov, kysané zelí od firmy Samir nebo med od Pavla Neumaiera z Dolní Řasnice.
Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Pro spotřebitele má být značka zárukou, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let.
Pravidla jsou poměrně přísná, před třemi lety tak dva výrobky v Libereckém kraji o označení přišly. Značku ztratil celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou, když na jaře pekaři použili jablka ze zahraničí, protože tuzemská už na trhu nebyla. Značku tehdy ztratila i ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval, důvodem byly nedostatečné hygienické podmínky provozu, které odhalila veterinární kontrola.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2021 těmto výrobkům:
| Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
1. | Masné výrobky tepelně opracované |
Kladenská pečeně Podkrkonošská uzenina, s.r.o.
|
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy |
Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě Maso Rydval, s.r.o.
|
3. | Sýry včetně tvarohu |
GRIL přírodní sýr nezrající solený Mléko Jeřmanice s.r.o.
|
4. | Mléčné výrobky ostatní |
Filounský BIO jogurt bílý Martin Šourek, Plavy
|
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin |
Pšenično-žitný chleba DOK NORDBEANS s.r.o.
|
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Smetanovo tvarohový dort z Mimoně Ivana Jablonovská, Mimoň
|
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Luž 10 PIVOVAR CVIKOV a.s.
|
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.
|
9. | Ostatní |
Med od Nojmíků Pavel Neumaier, Dolní Řasnice
|
zdroj: SZIF
čtk