Značku Regionální potravina získá devět výrobků. Porota posuzovala 82 produktů od 29 firem a farmářů
Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků. Liberecký kraj je prvním, kde už je o nových oceněných ve 13. ročníku soutěže rozhodnuto. Porota posuzovala 82 výrobků od 29 místních farmářů a potravinářských firem. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Miroslav Bína. Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, koná se ve všech krajích s výjimkou Prahy.
"Mám velkou radost, že se v letošním ročníku Regionální potraviny Libereckého kraje podařilo vyhlásit vítěze všech devíti kategorií. A co víc, čtyři zlaté příčky obsadili výrobci, jejichž produkty získaly ocenění úplně poprvé. Nabídka regionálních potravin je tak zase o něco širší a pestřejší. Překvapilo nás množství přihlášených pekařských výrobků – tato kategorie byla letos bezkonkurenčně nejsilnější," doplnil koordinátor soutěže v Libereckém kraji Václav Chábera.
Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) označení Regionální potravina, které mohou používat po dobu čtyř let. Nově označení získá světlá tlačenka od firmy Váša, vepřové maso, které vyrobili učni z Frýdlantu, Liberečák - Český pařený sýr firmy Weisser Stern, Kozí mléko z Nového Dvora, bezlepkový mrkvánek od Ivany Hollanové, Tvarožník od firmy Nordbeans, Andělský mošt společnosti GRAIN, Vomáčka cuketová od Martiny Papežíkové a Slaný karamel Davida Stárka.
Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Značka přispívá k propagaci místní produkce a zájem o takto označené výrobky roste. "Označení Regionální potravina vnímám jako jednu z našich konkurenčních výhod, rozhodně nám logo na kysaných dobrotách při jejich propagaci pomáhá. Věřím, že i naši zákazníci si uvědomují, k čemu nás označení zavazuje – dodržování a zlepšování již tak vysoké kvality produktů," řekl Petr Matušík, majitel společnosti SAMIR Kysané zelí, jejíž výrobky získaly v minulosti označení opakovaně.
Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Pravidla jsou poměrně přísná, před čtyřmi lety tak dva výrobky v Libereckém kraji o označení přišly. Značku ztratil celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou, když na jaře pekaři použili jablka ze zahraničí, protože tuzemská už na trhu nebyla. Značku tehdy ztratila i ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval, důvodem byly nedostatečné hygienické podmínky, které odhalila veterinární kontrola.
Výrobky navržené na značku Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2022
Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované | Tlačenka světlá VÁŠA |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Učňovské vepřové maso Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant |
Sýry včetně tvarohu | Liberečák – Český pařený sýr WEISSER STERN |
Mléčné výrobky ostatní | Kozí mléko z Nového Dvora PaedDr., Ing. Milena Krejzová |
Pekařské výrobky včetně těstovin | Mrkvánek bezlepkový Ivana Hollanová |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Tvarožník NORDBEANS |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | Andělský mošt GRAIN |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Vomáčka cuketová Martina Papežíková |
Ostatní | Slaný karamel David Stárek |
zdroj: SZIF
čtk