Značku Výrobek roku Libereckého kraje získá dalších deset regionálních produktů. Ocenění se budou předávat na dožínkách v Brništi
Zrající ovčí sýr, jahodový sirup, kysané červené zelí nebo kozí brynza, to jsou jen některé z deseti produktů, které uspěly v soutěži o Výrobek roku 2025 Libereckého kraje. Porota v letošním 21. ročníku posuzovala 139 výrobků od 37 regionálních potravinářských výrobců a farem. Ocenění předají pořadatelé na Krajských dožínkách 6. září v Brništi na Českolipsku, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.
"Považuji tuto tradiční soutěž za důležitou podporu našich potravinářů a zemědělců. Nejde jen o předání ocenění, ale především o zvýšení povědomí o místní produkci potravin a zemědělských produktů a o to, že cesta od výrobce k zákazníkovi může být krátká a potraviny nemusí cestovat přes půlku světa," doplnil náměstek hejtmana Jiří Klápště (Spolu). Soutěž je otevřená všem výrobcům v kraji bez ohledu na velikost, tím se liší od celostátní Regionální potraviny organizované ministerstvem zemědělství, kam mohou je malí a střední výrobci.
Omezení je u Regionální potraviny víc, třeba 70 procent použitých surovin musí být z daného kraje, takové omezení u Výrobku Libereckého kraje není, díky tomu bývá přihlášených víc. Loni tak mohla získat ocenění třeba čokoládová pralinka z Jablonce nad Nisou s rakytníkem z Turnova a levandulí z Raspenavy, i když je z více než poloviny ze švýcarské čokolády, a o Regionální potravinu se tak ucházet nemohla. I to je podle předsedy Regionální agrární rady Libereckého kraje Roberta Erlebacha důvod, proč jsou vedle sebe v kraji dvě podobné soutěže.
Do soutěže se mohly přihlásit fyzické osoby oprávněné k podnikání nebo firmy, podmínkou je, že daný produkt musí vyrábět na území Libereckého kraje. Výrobci mohli přihlásit nanejvýš deset potravin. Soutěžilo se v devíti kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Od roku 2021 uděluje kraj také cenu za přínos ke zdravému životnímu stylu.
Značku Výrobek Libereckého kraje nově ponese steak picanha z Farmy Vojtěška, zrající ovčí sýr z farmy Sabáčkových, pšeničný kvasový chléb z Pekárny 42 gramů, pistáciový eclair od Jany Žloutkové nebo Wicherka z raspenavské destilerky. Uspěl také jahodový sirup od Jany Papežíkové, červené kysané zelí firmy SAMIR, bio kozí brynza z Kozí farmy Nový Dvůr nebo květový med od Medové královny Drahomíry Hájkové. Ocenění za přínos ke zdravému životnímu stylu získal bílý jogurt z firmy Mléko Jeřmanice.
Přehled produktů navržených na ocenění Výrobek roku 2025 Libereckého kraje
Kategorie: | Výrobek: | Výrobce: |
Maso a uzenina | Steak picanha | Farma Vojtěška - Ilona Kodýmová |
Mléko a mléčné výrobky | Zrající ovčí sýr | Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi - Michal Sabáček |
Pekařské výrobky | Pšeničný kvasový chléb 42 gramů | Pekárna 42 gramů - Bochník chleba s.r.o. |
Cukrářské výrobky | Pistáciový eclair | Janiny dobroty - Jana Žloutková |
Alkoholické nápoje | Wicherka | RASPENAVA DISTILLERY s.r.o. |
Nealkoholické nápoje | Jahodový sirup | dobroTY z Ráje - Martina Papežíková |
Ovoce a zelenina | SAMIR kysané zelí červené ve slaném nálevu | SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o. |
Biopotraviny | Přírodní kozí biosýr z Nového Dvora, Brynza | Kozí farma Nový Dvůr - PaedDr. Ing. Milena Krejzová |
Ostatní | Med květový | Medová Královna - Drahomíra Hájková |
Přínos ke zdravému životnímu stylu | Jogurt bílý | Mléko Jeřmanice s.r.o. |
čtk