Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

28. ročník Žlutomodrého kocoura ovládne umělá inteligence. Divadelní maratón název nezměnil, není bohužel důvod

02. 02. 2024 | 12:20

Ve čtvrtek 15. února startuje jeden z největších divadelních svátků v České republice, festival Žlutomodrý kocour. Každoroční maratón dvaceti divadel patří k největším kulturním akcím Libereckého kraje, který každoročně přiláká bezmála 2000 diváků a divadelníků z celé České republiky.

ModrýKocourPředstavení
Foto z předchozího ročníu je z FB www.festival- modry-kocour.cz

Pod heslem „AI IM FUNNY!“ proběhne slavnostní zahájení, jehož autorem poprvé od převzetí festivalu Mariem Kubašem nebude on sám. Žlutomodrý kocour kvůli neustávající válce na Ukrajině, tak jak přislíbil, nemění název.

Stejně jako minulý rok proběhne sbírka na podporu vybraného ukrajinského amatérského divadla, tentokrát z bombardované Oděsy, které pracuje na autorském textu o tragédii ničení chersonské oblasti. Žlutomodrý kocour ví, že divadlo je zbraň a výraz odporu, stojíme za Ukrajinou!

Hlavním tématem, který se každoročně projevuje na celkovém vizuálu, kampani a slavnostním zahajovacím večeru je téma umělé inteligence. „Jsem přesvědčen, že dochází k podobné revoluci jako byla ta knihtisková nebo průmyslová. Žijeme v revoluční době, v době exponenciálních změn. Náš festival tepe s dobou, téma umělé inteligence bylo jasná volba!," říká ředitel festival Mario Kubaš.

Jako představení slavnostního zahájení byl vybrán titul Happy Hour performera a experimentátora Jana Mocka. „Snažíme se stále posouvat hranice. Myslím si, že diváci kocoura jsou zvyklí už na všelicos. Ale toto jistě ještě nikdy neviděli,“ dodává tajemně principál divadla.

Jako každoročně zve festival divadlo, o kterém se v dané sezóně hodně mluvilo. V rámci sekce Hronovská inspirace bylo pozváno Divadlo Žumpa s inscenací Sex, která získala 10 cen na národní přehlídce ve Volyni. Nebude chybět ani pohádka pro děti, tradičně v sobotu ráno.

Na festivalu, který je postupovou přehlídkou na Mladou scénu v Ústí n. Orlicí, Šrámkův Písek a Divadelní Piknik Volyně, bude uvedeno 20 inscenací, což ze Žlutomodrého kocoura dělá jeden z největších divadelních festivalů v České republice, který dalekopřesahuje hranice Turnova a Libereckého kraje. K vidění budou amatérská i poloprofesionální divadla všemožných žánrů.

Stejně jako minulý rok mají vstup zdarma na všechna představení i Ukrajinci a senioři, krom slavnostního zahájení, o které je tradičně enormní zájem. Permanentka v předprodeji na bezmála třicet akcí v rámci festivalu Žlutomodrý kocour stojí pouze 450 Kč.

Aktualizovaný program festivalu na webu www.festival-modry-kocour.cz