Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Akademie věd připravuje v Turnově výstavbu výzkumného centra speciální optiky za čtvrt miliardy

23. 02. 2024 | 14:26

Výstavbu výzkumného centra speciální optiky a optoelektronických systémů TOPTEC připravuje v Turnově na Semilsku Akademie věd ČR (AV). Projekt přijde podle odhadů na čtvrt miliardy korun, až polovinu má AV šanci získat z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost. Při dnešním podpisu memoranda o spolupráci se zavázal přispět i Liberecký kraj. Zastupitelstvo schválilo podporu až 20 milionů korun, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Turnov TOPTEC Turnov1
Foto: Artur Irma

Výzkumné centrum TOPTEC je sekcí Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR. Laboratoře centra jsou v prostorách bývalé firmy Dioptra, vlastníci ale plánují areál částečně zbourat a některé budovy přeměnit na bytové domy. TOPTEC tak potřebuje nové prostory. Pro nové centrum už získala AV pozemek v sousedství, kde by mělo do dvou let vyrůst špičkové výzkumné pracoviště, které rozšíří možnosti výzkumu a umožní zaměstnat dalších 15 až 20 lidí, řekl novinářům vedoucí výzkumného centra Vít Lédl.

TOPTEC se zaměřuje na aplikační výzkum, centrum vzniklo v roce 2011 a dnes v Turnově zaměstnává zhruba 60 lidí. Právě v Turnově vyrobili třeba dvě hlavní zobrazovací zrcadla teleskopu-koronografu METIS pro sondu Solar Orbiter. "Akademie věd je často vnímaní jako instituce, která dělá takzvaně neužitečný výzkum, dnes ale třetinu až polovinu kapacity našich ústavů věnujeme aplikovanému výzkumu a práce centra TOPTEC je v tomhle jedním z lídrů," řekla předsedkyně akademie Eva Zažímalová.

Za přispění evropských fondů vyrostlo postupně v Turnově výzkumné pracoviště, které je unikátní nejen v České republice, ale podle Zažímalové i v Evropě. "Jsou světová špička," dodala. Nová budova by měla umožnit další rozšíření výzkumu a zajistit centru špičkové podmínky a technologie, která dnes vědcům ve starém areálu chybí. Stavbu by chtěli zahájit ještě letos, hotovo by mělo být do dvou let.

Foto: Artur IrmaV sousedství dnešních budov bývalé Dioptry vyroste moderní čtyřpodlažní budova vybavená nejmodernějšími technologiemi, výrazně by se tak měly zlepšit podmínky výzkumu, ale také zlevnit provoz pracoviště. Podle Lédla půjde o energeticky úsporný objekt. "Bude tam vytápění tepelnými čerpadly plus tam budeme mít solární panely, klimatizaci, protože musíme minimálně v některých částech prostor stabilizovat teplotu, někde dokonce na desetinu stupně, a také potřebujeme velmi čisté prostory," dodal vedoucí centra.

AV má v Libereckém kraji dvě pracoviště, vedle centra TOPTEC také stanici v nedalekém Pěnčíně zaměřenou na šlechtění odrůd jabloně rezistentních k chorobám, jako je padlí nebo strupovitost. Liberecký kraj podle Půty podobné projekty podporuje. "Je to důležité, protože naše závislost na automobilovém průmyslu je nejvyšší v České republice, a je pro nás proto důležité tady pevně ukotvit firmy z jiných odvětví, firmy, které vyvíjejí nové technologie a vyrábějí výrobky s velkou přidanou hodnotou," dodal hejtman.

čtk

Galerie: Vizualizace