Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Alexander Kotler byl uznávaný odborník na drahokamy, vězeň i vedoucí výzkumné stanice

09. 04. 2022 | 10:44

Uznávaný odborník a úspěšný obchodník s drahokamy, kterého bolševici v Rusku připravili takřka o veškerý majetek. Člen komise, jež oceňovala zabavené carské klenoty. A také vězeň v gulagu či vedoucí výzkumné stanice v Turnově. To vše byl Alexander František Kotler, který žil v letech 1872 až 1953. Jemu je věnována podstatná část výstavy v turnovském muzeu zaměřená na rodiny Kotlerů a Marků, které se výrazně zapsaly do dějin Turnova v 19. a první polovině 20. století.

turnov muzeumturnov2
Ilustrační foto, Artur Irma

Oba příbuzensky propletené rody z Turnova měly podnikatelské vazby na Rusko po několik generací. "Michal Kotler, děd Alexandra, na počátku 19. století rozjel granátčinu (české granáty), kterou vyvážel především do Ruska se svým strýcem Františkem Markem," řekl ČTK autor výstavy Michal Košelja. Při jedné z výprav Michalovi Kotlerovi omrzly nohy natolik, že mu je málem museli amputovat. V Rusku s drahými kameny obchodoval i Michalův syn a později také vnuk Alexander, který se tam v roce 1872 narodil a prožil i většinu života. Podle Košelja ale byl v té zemi cizinec, nejprve měl občanství Rakouska-Uherska a později Československa.

"Uměl pět jazyků. Česky, rusky, německy, francouzsky a anglicky," uvedl Košelja. I proto jej využívala v Rusku vyhlášená firma Fabergé, pro niž jezdil do Londýna a Antverp nakupovat diamanty a další drahé kameny. Za unikát považuje autor výstavy to, že Kotler jako cizinec dostal v Rusku povolení vyrábět, cejchovat a prodávat klenotnické váhy a další věci. "To bylo skutečně výjimečné," řekl.

Alexander Kotler byl jako obchodník s drahými kameny natolik úspěšný, že v roce 1913 mohl pro svoji rodinu koupit daču, která původně patřila admirálu Alexandru Panfilovovi. Obrat k horšímu nastal po revoluci v roce 1917, kdy byl Kotler několikrát vězněn a obchod i daču mu bolševici zabavili. Pomohla mu až v roce 1921 přímluva významného ruského mineraloga Alexandra Jevgeněviče Fersmana, který považoval Kotlera za jednoho z pěti nejvýznamnějších gemologů, tedy odborníků na drahé kameny a jejich imitace, na území Ruska. Díky němu se stal i členem takzvané Fersmanovy komise, která popisovala a oceňovala zajištěné klenoty carské rodiny a dalších. Paradoxně dostal za úkol ocenit i drahé kameny nalezené v tajné místnosti, kterou bolševici odhalili v jeho bývalém obchodě.

V roce 1928 byl ale Kotler znovu zatčen a zřejmě ve vykonstruovaném procesu za stalinské éry byl odsouzen k pětiletému pobytu v sibiřském gulagu za údajné machinace v souvislosti s oceňováním drahých kamenů. Po vypršení trestu už nechtěl v sovětském Rusku zůstat. "Byl poznamenaný jednoznačně gulagem," uvedl autor výstavy. Do Turnova přijel Kotler jako 61letý a stál u zrodu tamního odborného zkoumání drahých kamenů. Od roku 1935 vedl Výzkumnou stanici pro rozbor a určení veškerých drahokamů a polodrahokamů, čímž se Turnov zařadil mezi první kamenářská centra světa, kde byla vybudována gemologická laboratoř.

čtk