Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Atletický mítink v Turnově bude po dvouleté pauze v tradičním květnovém termínu

03. 05. 2022 | 15:59

Mezinárodní atletický mítink Memoriál Ludvíka Daňka v Turnově bude po dvou letech v tradičním termínu, 22. ročník se uskuteční 24. května. Zájem o start projevila i oštěpařka Barbora Špotáková či koulař Tomáš Staněk. Novináře o tom dnes za pořadatele informovala místostarostka Turnova Jana Svobodová (býv. ANO).

memorial7
Foto: Artur Irma

Kvůli koronavirovým omezením se před dvěma lety mítink nekonal a loni byl přesunut na září. Za návrat k původnímu květnovému termínu jsou organizátoři podle Svobodové rádi. "Ukázalo se, že je to mnohem příznivější pro nás jako pro pořadatele i v tom směru, že se lépe vybírá ze závodníků a závodníci se sami hlásí. Kdežto loni, když jsme měli zářijový termín, jsme museli spíše naopak přemlouvat i české atlety, jak už bylo po olympiádě," řekla.

Hlavní disciplínou memoriálu je hod diskem, který se koná jako připomínka světového rekordu Ludvíka Daňka. Vytvořil ho v roce 1964, kdy na turnovském stadionu hodil 64,55 metru. "V hlavní memoriálové disciplíně počítáme s účastí šesti světových diskařů," uvedla Svobodová. Startovat by měli Kolumbijec Mauricio Ortega, sedmý z olympijských her v Tokiu, který má osobní rekord přes 70 metrů, a několikanásobný africký šampion Victor Hogan z JAR. O účasti dalších diskařů se jedná.

Na stovce by se měl odehrát souboj sprinterů Zdeňka Stromšíka a Jana Veleby, na netradiční trati 300 metrů by měli startovat Pavel Maslák či Patrik Šorm a 800 metrů by měli běžet Lukáš Hodboď či Filip Šnejdr. Na ženské osmistovce by se měly představit finalistka z tokijské olympiády Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková. Ve skoku do dálky mají organizátoři příslib účasti Radka Jušky či Poláka Mateusze Jopka. Ve skoku o tyči by měla startovat bývalá juniorská mistryně světa Amálie Švábíková.

Rozpočet mítinku bude zřejmě 1,15 milionu korun. Organizátoři dostanou na akci půl milionu korun od Libereckého kraje, 400.000 korun od Turnova a 70.000 Kč od Klubu českých olympioniků. Podle Svobodové zatím nevědí, zda obdrží dotaci i od Českého atletického svazu.

čtk