Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Český ráj je atraktivní i v zimě. Otevřeny jsou Bozkovské dolomitové jeskyně a některé zámky

06. 01. 2024 | 13:47

I v zimě má návštěva Českého ráje své kouzlo. Už jen obyčejná procházka spící přírodou či skalními městy vás dozajista nadchne, neboť vám umožní užít si příjemného klidu v tomto ročním období, kdy je zde méně turistů. Tím však nabídka zajímavých aktivit rozhodně nekončí – najdete tu spoustu dalších možností ke zábavě, sportování i relaxaci.

českýRájZimaBOzkov2
Bozkovské jeskyně, foto z www.kudyznudy.cz

Například o víkendu se můžete vypravit na některé hrady a zámky, které mají otevřeno. Každou lednovou sobotu se pravidelně konají prohlídky zámku Dětenice. Nově můžete přijít na prohlídky s ochutnávkou dětenického piva. O víkendech je otevřen i hrad a zámek Staré Hrady s programem pro děti i dospělé. Celoroční provoz má i zámek Sychrov, který určitě znáte z pohádek, jako je Zlatovláska a Nesmrtelná teta.

V zimě jsou otevřeny, alespoň o víkendech, některá zajímavá muzea a galerie. Nabízí se tak například  možnost návštěvy Galerie Granát s ukázkami výroby šperků z českých granátů. Zákaznické centrum vám představí český granát a český granátový šperk ve vlastní expozici. Prohlídka začíná těžbou granátu v Českém středohoří a broušením kamenů na historických i současných strojích. Poté nahlédnete i do práce zlatníka. Každý má možnost zhlédnout názorné ukázky výroby i sám si tyto práce vyzkoušet.

Dominanta Českého ráje - Hrad Trosky.
 
Do jeskyní, skal i na lyže

Poblíž města Semily mohou zájemci navštívit i jednu atraktivitu, kde je v zimě příjemněji než v létě – Bozkovské dolomitové jeskyně. Jeskyně mají celoroční provoz a oproti letním frontám není třeba na vstup čekat. Otveřeno je však pouze v týdnu od pondělí do pátku od 8 do 15 hodin. Pěkný pěší výlet sil ze udělat do skalních měst, například Klokočských skal, k jeskyni Postojna či do Besedických skal.

Pokud počasí přeje, lze provozovat řadu zimních sportů. Pro sjezdaře jsou lyžařské vleky snadno dostupné na Kozákově, na Táboře v Lomnici nad Popelkou, ve Struhách u Turnova, nad Líšným, v Semilech – Podmoklicích, v Koberovech na Hamštejně či v Nové Pace. Při vhodném počasí najdete u Turnova, na Kozákově, na Kopanině, okolo Nové Paky i jinde běžecké stopy. Více než 50 km běžeckých tratí bývá upraveno u Lomnice nad Popelkou, kde jsou přístupné také skokanské můstky.

Bruslit se dá nejen na řadě kluzišť a krytých zimních stadionů (v Jičíně, Lomnici nad Popelkou a v Mladé Boleslavi) a letos, když pořádně mrzne, i na některých rybnících.
 

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/cesky-raj-nabizi-atraktivni-zazitky-i-v-zime