Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Desátou sezonu provádí o prázdninách děti hradem Valdštejn loupeživý rytíř. Novinkou jsou letos kostýmové prohlídky pro dospělé

25. 07. 2023 | 5:00

Hradem Valdštejn nedaleko Turnova na Semilsku provádí o prázdninách děti už desátou sezonu loupeživý rytíř, před pěti lety se k němu přidala princezna. Novinkou letošního roku jsou kostýmové prohlídky pro dospělé, kterými chce hrad oslovit návštěvníky, kteří mají zájem o historii. Od začátku letošního roku už hrad navštívilo zhruba 30.000 lidí, řekl dnes ČTK kastelán hradu Radim Štícha. Loni za celý rok hradem prošlo 55.000 návštěvníků.

Prohlídku s loupeživým rytířem pro starší děti nabízí hrad o prázdninách každé pondělí a středu vždy od 11:00, 13:00 a 15:00. Loupeživý rytíř je připomínkou jedné z etap v minulosti zdejšího hradu, děti musí na konci prohlídky uhádnout jeho jméno, navíc je prokletý a děti mu pomáhají kletbu zlomit. V závěru prohlídky pak hledají poklad.

Foto: Artur IrmaS princeznou Kateřinou se zase mohou každé úterý a čtvrtek vydat děti za pověstmi z Českého ráje, časy jsou stejné jako u prohlídek s rytířem. Tato prohlídka je ale kratší a je vhodná pro mladší děti do sedmi let. "Bonus je, že se dostanou do běžně nepřístupného prostoru krovu barokní kaple, kde si děti zazvoní na hradní zvon," řekl kastelán. Obě dětské prohlídky jsou zaměřené převážně na exteriéry hradu, dospělí za ně zaplatí 90 korun, děti 50 korun a ty nejmenší od tří do šesti let 20 korun.

Foto: Artur IrmaNově letos hrad Valdštejn nabídl kostýmové prohlídky pro dospělé. Hrad tak chce oslovit návštěvníky, kteří mají zájem o historii. Jednou za dva týdny tak nedělní prohlídky ve stejných časech jako ty dětské vede hraběnka Izabela. "Z ohlasů víme, že se to setkalo s úspěchem. Hlavně u lidí, které zajímá návaznost hradu Valdštejn na významnou postavu Albrechta z Valdštejna, protože hraběnka Izabela Kateřina z Harrachu byla jeho druhou manželkou," dodal Štícha.

Foto: Artur IrmaValdštejn je nejstarším hradem v Českém ráji a patří mezi nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji. Kolem roku 1260 ho založil rod Markvarticů, který ho držel asi do roku 1380. Další majitelé - páni z Vartenberka - ho měli do počátku husitských válek. Obsazení hradu husity, následně loupeživými rytíři a časté střídání majitelů bylo příčinou, že se hrad původně ostrožný rozdělil na hrady dva. Opuštěn byl od konce 15. století, vyhořel a byl zničený. K nové slávě ho pozvedli Valdštejnové, po Albrechtu z Valdštejna jim patřil dalších 200 let.

Veřejnosti se Valdštejn otevřel v roce 1824, jako druhá památka v Česku po hradu a zámku Frýdlant. Příští rok to bude 200 let. "To bychom chtěli návštěvníkům připomenout a vyzdvihnout rod Aehrenthalů, kteří to tady návštěvníkům jako kulturní památku představovali už na začátku 19. století," dodala ředitelka městské organizace Turnovské památky a cestovní ruch Andrea Berndtová.

čtk