Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dětské centrum Stonožka bude mít nad vstupní částí zelenou střechu s extenzivní zahradou

16. 07. 2024 | 5:46

Dětské centrum, které nyní sídlí v budově MŠ a ZŠ Sluníčko na sídlišti u nádraží, by se brzy mohlo rozrůst do nových prostor. Dětské centrum s novým pojmenováním Stonožka totiž získalo také jasnější podobu v architektonické studii.
 

stonožkaTurnov
Foto: Turnov

Plánovaný pavilon nahradí zázemí současného zdravotnického pracoviště. Přístavba Dětského centra Stonožka ke stávajícímu objektu MŠ a ZŠ Sluníčko se předpokládá přímo v nezastavěné ploše v severozápadním části areálu školky (v zahradě vedle současného dětského centra). Nové prostory by měly sloužit komplexu odborných služeb zdravotní péče, a to nejen klientům školy a školky, ale i dalším dětem, které budou ambulantně docházet.

Budou zde umístěny služby léčebné rehabilitace, fyzioterapie nebo ergoterapie pro klienty s léčbou indikovanou odborným či dětským lékařem. V architektonické studii se tak počítá s cvičebnami pro rehabilitaci i ergoterapii, s prostory pro vodoléčbu, elektroléčbu s laserem, sesternu i dalším zázemím pro personál. Objekt bude propojen se stávajícími prostory spojovacím krčkem, objektům bude sloužit společný vstup.

Stavba by měla být navržena v pasivním standardu, pro zajímavost – střecha nad vstupní části je navržena jako „zelená“ s extenzivní zahradou, na střeše nového pavilonu jsou rovnou navrženy solární panely. Budova má účelu uzpůsobenou barevnost i zdobné motivy.

Město Turnov při realizaci, pro náš kraj unikátního zdravotnického zařízení, plánuje spolupráci s Libereckým krajem i oslovení donátorů ze soukromé sféry.

„Dětské centrum poskytuje zdravotnické služby, které přesahují hranice Turnova. Služby využívají klienti z širokého regionu, i okolních okresů. Nyní zařízení poskytuje péči přibližně 260 dětem ročně. V následující etapě přípravy nás čeká zpracování projektové dokumentace a oslovování partnerů s nabídkou finanční spoluúčasti na projektu, který je odhadován na 50 mil. Kč. V přípravě je kampaň JEDNU NOŽKU PRO STONOŽKU,“ doplňuje místostarostka Petra Houšková.

TURNOV/Marcela Jandová