Do konce srpna lze v Turnově obdivovat kuchařku plnou cukrářských receptů. Na více než 500 stránkách jich jsou namalovány desítky
Raritní exemplář, jediný svého druhu široko daleko, mají možnost vidět návštěvníci turnovského muzea. Jde o kuchařku receptů a ilustrací z dob Rakouska - Uherska a následné doby až do konce první republiky. Jejím autorem byl místní cukrář Ladislav Jína, který kromě vlastního podnikání, vášnivě sbíral recepty z celé tehdejší monarchie.
Kuchařku cukrářských receptů sepsal Jína vlastnoručně do jednoho celku, dnešní terminologií řečeno - uceleného souboru.
Ten čítá přesně pět set deset stran a obsahuje desítky různých kulinářských receptů na pečené i nepečené laskominy, sladkosti a další cukrářské delikatesy. Recepty jsou doplněné ilustracemi nejen například svatebních nebo narozeninových dortů, ale také motivy přírodních krás Českého ráje.
Exponát kuchařky cukrářských receptů je v muzeu vystaven pouze do konce srpna, následně opět poputuje do archivu, aby se zachoval i pro další generace. Samotný autor, který knihu sepsal s největší pravděpodobností během několika měsíců, čemuž nasvědčuje fakt, že kuchařka je psaná jednotnou ucelenou formou, žil v Českém ráji mezi lety 1883 až 1972.
Narodil se v obci Slaná na Semilsku. Už roku 1907 převzal tehdy třicet let fungující cukrářský závod v Turnově. Roku 1910 si zřídil ve městě novou vlastní cukrářskou výrobnu a dva roky nato si zde otevřel také kavárnu. Popularita jeho podniku roky rostla a stala se koloritem prvorepublikového života Turnovanů v jejich městě. Cukrárna přečkala bez úhony obě světové války, její konec nastal až s příchodem komunismu, kdy byla totalitním režimem v roce 1950 zrušena.
Sesbírané recepty chtěl podle historika Jiřího Sajbta autor vydat knižně, bohužel to za svého života nestihl. ”Jednotný charakter sepsání naznačuje, že se skutečně jedná o cílený souborný přepis v minulosti nasbíraných předpisů, nikoli o postupně připisovaný a doplňovaný svazek, jak to často u rukopisných kuchařských knih bývá. Celkové vyvedení dokonce vybízí k domněnce, jestli autor neuvažoval přímo o tištěném vydání svých receptů,” rozvádí vlastní myšlenku Jiří Sajbt.
Rukopis by zřejmě navždy zůstal skrytý očím návštěvníků muzea i historikům nebýt dobrotivosti přímých potomků Ladislava Jíny. Ti v roce 2012 objevenou kuchařku donesli do místního muzea a darem ji věnovali do turnovské expozice.
Z kuchařky je možné čerpat inspiraci i dnes, sesbírané recepty vycházejí z tradičních příprav sladkostí, ať už pečených nebo nepečených. Pocházejí především z oblasti Českého ráje. U postupů nechybí ani návody k výrobě krémů, náplní a polev. Kromě receptů z dob monarchie jde o průřez tradičními postupy až do doby nástupu komunistického režimu.
UNikátní kuchařka je vystavená pouze do konce srpna. V následujících letech se zřejmě ve vitríně turnovského muzea objeví znovu. Nedočkavci si ale mohou celou kuchařku prohlédnout i z tepla svého domova. Letos se za podpory programu VISK 6 podařilo Jínovu kuchařku zcela zdigitalizovat a umístit na web Manuscriptoria. Odsud také pocházejí fotografie naskenovaných stránek.
lux