Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do první aukce na pronájem městského bytu v Turnově se nikdo nepřihlásil

07. 10. 2024 | 17:14

Neúspěchem skončila pro Turnov v Českém ráji jeho první aukce na pronájem městského bytu, kdy rozhodovat měla nabízená cena. Do veřejné dražby se nikdo nepřihlásil, řekla dnes ČTK mluvčí města Marcela Jandová.

byt kuchyň žlutá
Ilustrační foto

Turnov nabídl k pronájmu zrekonstruovaný byt 2+1 o velikosti skoro 62 metrů čtverečních s plynovým vytápěním ve Skálově ulici. Stanovil pro něj minimální nájemní cenu 11.153 korun, tedy 180 Kč za metr čtvereční. To je zhruba poloviční výše mezi městským a tržním nájemným. Běžné nájemné v turnovských městských bytech za metr čtvrteční je mezi 75 až 80 korunami a ve volných soukromých bytech nabízených přes realitní portály kolem 300 korun.

Důvody, proč se nikdo nepřihlásil, podle mluvčí města neznají. Aukce se ale nejspíš bude opakovat. Za jakých podmínek, rozhodnou radní města podle Jandové zřejmě ještě v tomto týdnu."Těch bytů pro aukci bude více," dodala. Už dříve vedení radnice avizovalo, že přes aukci chce pronajmout pět bytů, které přibyly v předchozích měsících do městského bytového fondu. Tři vznikly při přestavbě budovy ve Skálově ulici, kde před tím měli kanceláře úředníci města. Další dva získala radnice koupí areálu Shořalý mlýn na Koňském trhu.

Turnov dosud volné byty pronajímal přes takzvané pořadníky s dlouhou čekací dobou, kdy navíc žadatelé neměli možnosti ovlivnit, jaký byt získají. "V pořadnících jsou zhruba dva tři roky a ve chvíli, kdy se jim podaří dostat se na to první místo, tak je jim nabídnut byt, který oni třeba odmítají," řekla již dříve místostarostka města Petra Houšková (Nezávislý blok). Důvodem pro odmítnutí podle ní bývá nejen to, že si žadatel již sám našel jiné bydlení, ale že mu třeba nevyhovuje lokalita či velikost bytu. "Takže ne vždycky naše nabídka koresponduje s tím očekáváním a toto je nová forma, kterou bychom mohli rozšířit okruh uspokojených zájemců z řad veřejnosti o řešení své bytové situace," dodala.

čtk