Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do semilského kina Jitřenka se diváci vrací po osmiměsíčním uzavření ve velkém

13. 09. 2021 | 5:40

Po osmiměsíčním uzavření kin se hojně diskutovalo o tom, zda se diváci do kin vrátí či nikoliv. Po srovnání návštěvnosti kina Jitřenka v Semilech za stejné období minulých let si jeho provozovatel může oddechnout. Diváci se do Jitřenky vrací rádi a ve velkém!

SeMily jitrenka v noci
Archivní foto

"Jsem rád, že se navzdory přetrvávajícím opatřením diváci do kina Jitřenka nakonec vrátili," říká Mgr. Ondřej Šír, vedoucí semilského kina. "V červenci a srpnu tohoto roku se návštěvnost kina Jitřenka vrátila na čísla, která jsme sledovali v rekordním roce 2019, srpen 2021 dokonce patřil ve srovnání se stejným obdobím předchozích let k nejnavštěvovanějším letním měsícům za deset let provozu kina. Do Jitřenky si druhý prázdninový měsíc našlo cestu na 2 335 diváků."

První týdny provozu semilského kina se podle slov Ondřeje Šíra nesly ve znamení artových filmů. Filmoví distributoři čekali spolu s multikiny na to, až vláda povolí konzumaci na sále. V polovině června se ale uvolnila nabídka dlouho odkládaných premiér a v červenci tak dominoval film Matky, který vrátil do kin diváky českých filmů. Ti koncem července svůj zájem o kino potvrdili, když doslova vzali útokem film Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Začátkem prázdnin se pak povedlo oslovit mladší publikum marvelovkou Black Widow, kterou semilské kino uvedlo dokonce v předpremiéře. Film si zde nenechalo ujít 400 diváků.

Jedna věc ale Ondřeje Šíra mrzí: "Stále se nám nedaří přivést do kina ve větší míře rodiny s dětmi. Právě těch se nejvíce dotýká povinnost testování a i když testy na covid-19 jsou v našem kině k dispozici za nákupní cenu, pro rodiny s dětmi se díky nim návštěva kina stává poměrně drahou záležitostí."

To, že i tato cílová skupina má zájem o návštěvu kina, dokázal film Tlapková patrola, který v Semilech navštívilo 229 diváků s průměrnou návštěvností 57 diváků na projekci. Tento film se od ostatních animovaných filmů lišil tím, že cílil na věkovou skupinu dětí mladších 6 let. Ty se doposud testovat nemusí.

Povinnost testování dětí pro provozovatele kin znamená také odkládání některých očekávaných zahraničních animovaných filmů. Jen v září došlo k odkladu pokračování Hotelu Transylvánie nebo marvelovky Venom. Naproti tomu se snad diváci v září konečně dočkají Jamese Bonda v novém filmu Není čas zemřít, v říjnu se kina připravují na divácký zájem o dokument Olgy Špátové Karel.

"Návrat diváků do kin přijímáme s velkou pokorou," dodává Ondřej Šír "a věříme, že budou s naším kinem nadále spokojeni a zachovají nám přízeň."

TZ/Renata Coufalová