Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ducháčkův dům v Turnově je zdařilým příkladem kubistického zenitu

20. 07. 2021 | 15:20

Rodinný dům pro Ladislava Ducháčka v turnovské ulici U Nádraží začal nabírat reálné obrysy po roce 1923, kdy se na jeho stavbě začal podílet Josef Najman a jako polír také turnovský stavitel a architekt Vladimír Krýš. Objekt navrhl dosud neznámý architekt a je ukázkou doznívání kubismu ve dvacátých letech 20. století.

turnov Dům ořez
Rodinný dům Ladislava Ducháčka v Turnově, foto: LK

„Často chodíme ve vlastním městě kolem zajímavých staveb, aniž si jich všimneme blíž. Tak automatické to je. Ale když si dá člověk čas a zpomalí, často objeví doslova architektonické skvosty,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Turnovský kubistický dům je dvoupatrovým podsklepeným objektem obdélného půdorysu s mansardovou střechou krytou eternitem a výrazným nárožním arkýřem s helmicovým zastřešením. Výrazně je řešeno především přízemí, kterému dominuje vstup v jihozápadním průčelí, jenž je umístěn do trojúhelně ukončeného kubistického portálu zasahujícího až do patra.

Jihozápadní a jihovýchodní průčelí je v přízemí opatřeno výkladci zasazenými do kamenného obkladu s výrazným dekorem v horní části. V ose jihozápadního průčelí se dále nachází mělký rizalit vrcholící trojúhelným štítem, který je v patře osazen balkonem a mezi okny kamenným reliéfem od Jaroslava Horejce.

Rodinný dům Ladislava Ducháčka v Turnově, foto: LKNa dům ze severozápadu navazoval přízemní objekt obdobného architektonického ztvárnění, za nímž se směrem do dvora nacházela patrová tovární budova. Dispozičně byl objekt rozdělen na přízemí využité pro obchodní účely a na dvě obytná patra. V suterénu se nacházely blíže nespecifikované sklepní prostory. V neděleném prostoru přízemí byla firemní prodejna.

LK/Filip Trdla