Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Důvodem pro uzavření ulice Antonína Dvořáka je výměna vodohospodářských sítí. Jsou v havarijním stavu

22. 03. 2023 | 19:27

Jak už jsme avizovali, začala v pondělí v Turnově na Semilsku rekonstrukce ulice Antonína Dvořáka, která vede centrem patnáctitisícového města kolem historické budovy radnice. Práce potrvají do poloviny října. ČTK o zahájení prací informovala mluvčí radnice Marcela Jandová.

TURDvořáka od náměstí Českého ráje
Ulice Antonína Dvořáka od náměstí Českého ráje

"Obnovou projde veškerý kanalizační a vodovodní řad včetně přípojek. V rámci renovace dojde k novému napojení střešních svodů. Obměněn bude povrch komunikace i chodníků, zídky, veřejné osvětlení, přibude zeleň," uvedla Jandová.

Většinu nákladů stavby zaplatí Vodohospodářské sdružení Turnov, podíl města by měl být kolem pěti milionů korun. Stavba bude rozdělena na tři části, první etapa zahrnuje prostor od křižovatky U Raka ke křižovatce s Vejrichovou ulicí. "Práce začnou od spodní části, na konci května se dostanou k Vejrichově ulici. Nejsložitější dopravní situace zřejmě nastane v průběhu dvou až tří týdnů druhé etapy stavby, kdy se bude realizovat samotné křížení ulic A. Dvořáka a Vejrichovy. Třetí etapa stavby se týká části od Vejrichovy ulice směrem k náměstí Českého ráje, na řadu přijde zřejmě na konci června," popsal průběh prací ředitel VHS Turnov Milan Hejduk.

Hlavním důvodem pro uzavření ulice je výměna vodohospodářských sítí, které byly v havarijním stavu. Proměny se ale dočká i její viditelná část. "Každá z ulic v Turnově má šanci na kompletní obměnu zhruba jednou za 40 až 60 let, bylo by škoda tuto šanci minout. I když pro všechny by zřejmě bylo nejjednodušší vše zachovat v původní podobě, je dobře, že se posuneme dál. Po řadě jednání jsme dospěli k závěru komplexní přestavby ulice na moderní prostor nejen s obnovenými rozvody, ale také s novými povrchy, chodníky i osvětlením a zelení," uvedl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Parkovací stání budou vydlážděna, novou podobu se zelení získá prostor před Správou CHKO Český ráj a atraktivnější vzhled doplněný stromy by měla mít také spodní část ulice.

čtk